Langer thuis door leenstelsel

3 April 2014

Als het kabinet de plannen voor het leenstelsel doorvoert, zullen studenten waarschijnlijk langer thuis blijven wonen. Wordt de ov-studentenkaart afgeschaft, dan zullen studenten juist eerder uit huis gaan.

Dat blijkt uit het rapport dat minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok vorige week aan de Tweede Kamer presenteerde. 

Daarin worden de effecten van de voorgenomen kabinetsmaatregelen Hoger Onderwijs op studiegedrag, studietempo, woongedrag en inkomstenverwerving uiteengezet. Ruim 6000 studenten werden gevraagd naar de keuzes die ze gemaakt zouden hebben als de maatregelen al waren ingevoerd.
Door invoering van het leenstelsel zal een groep studenten er voor kiezen om niet te gaan studeren. In de bachelorfase gaat het gemiddeld om 10 procent van de studenten, voor de master geldt dat 27 procent van de studenten dan af zou hebben gezien van het volgen van een master. De invoering van het leenstelsel zou volgens de studenten die evengoed zouden studeren echter nauwelijks invloed hebben op hun studietempo.
De plannen hebben ook invloed op de vraag naar huisvesting, maar het betreft tegenstrijdige ontwikkelingen.
De invoering van het leenstelsel had 51 procent van de bachelorstudenten doen besluiten om langer thuis te blijven wonen.
Bij de masterstudenten gaat het om 40 procent. Het afschaffen van de ov-jaarkaart zorgt echter voor een tegenovergestelde ontwikkeling: een groot deel van de studenten kiest er dan voor om in de stad van hun studie te gaan wonen.
Om de extra kosten van de voorgenomen maatregelen op te vangen, zou ruim de helft van de studenten meer geld lenen bij DUO. Nogmaals de helft van de studenten zou meer gaan werken om zelf geld te verdienen. PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 April 2014