Is VALK failliet, of niet?

Onduidelijkheid over lot van anti-vliegangststichting

3 April 2014

Bij de afgelopen faculteitsvergadering van de Faculteit Sociale Wetenschappen wist Menno Tuurenhout te melden dat Stichting VALK in financieel zwaar weer verkeerde. Stichting Valk blijkt hier echter niks van te weten en zegt dat het slechts om herstructurering gaat.

Door Petra Meijer en Esha Metiary Stichting VALK is een samenwerkingsverband van de universiteit en verschillende vliegtuigmaatschappijen, dat sinds 1989 mensen van hun vliegangst af helpt. 

De universiteit levert verschillende psychologen ter ondersteuning en rector Carel Stolker zit in het bestuur. De stichting schijnt nu met financiële problemen te kampen, aldus Tuurenhout (portefeuillevoerder bedrijfsvoering FSW).
Hij vertelde dat de universiteit penvoerder is, maar dat het faculteitsbestuur geen financieel gevaar liep.
Lucas van Gerwen, directeur van Stichting VALK, reageert verbaasd. Volgens hem zou er geen sprake zijn van geldnood. ‘We hebben een vergadering gehad over de verzelfstandiging van de stichting, zodat we bijvoorbeeld de lijnen voor personeelszaken korter kunnen maken. De KLM en de universiteit zijn de oprichters en zij nemen plaats in het bestuur, maar VALK is eigen penvoerder.’
Tuurenhout was niet meer beschikbaar voor commentaar, maar Daan Jacobs, assessor FSW, wist de zaak toe te lichten. Het gaat volgens hem niet over een reorganisatie. De relatie tussen de faculteit en VALK is dat de universiteit de administratieve kant van de boekhouding afhandelt en dat de stichting werknemers van de universiteit huurt.
Jacobs: ‘Als VALK gaat verzelfstandigen, betekent dit waarschijnlijk dat de universiteit een paar medewerkers verliest omdat deze dan bij VALK in dienst komen.’
Jacobs geeft toe dat de oorzaak van de financiële problemen niet precies bekend is.
‘Over de toedracht zijn we niet zeker. Het zou te maken kunnen hebben met de crisis, waardoor mensen niet snel het vliegtuig meer nemen. Er komen dus ook minder mensen binnen met vliegangst.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 April 2014