'Ik moet kunnen rondspringen'

Merel van den Berg (26, afgestudeerd in pedagogische wetenschappen)

Marc de Haan

Huis: Zwarte Dozen, Hildebrandpad 439
Kamer: 28m2
Kost: €300 na aftrek huurtoeslag
Bewoners: 1

Hoe kwam je erbij om je kamer roze te schilderen?
‘Als het om mijn werk of studie gaat ben ik erg serieus, en later neem ik ook een serieus huis, maar tijdens je studiejaren mag je nog lekker gek doen.’

Waarom heb je zo weinig spullen?
‘Ik vind het leuk om te vloggen. Ik maak grappige en onzinnige filmpjes om de wereld wat vrolijker te maken. Twee jaar geleden ben ik bijvoorbeeld uit de kast gekomen door te filmen hoe ik mijn kledingkast uitklom. Het filmpje heb ik op Facebook geplaatst. Ik kreeg leuke reacties. Mijn moeder zei meteen: ‘Oh, vandaar die roze muren.’ Maar de roze muren waren eigenlijk nooit als statement bedoeld.
‘Tijdens het filmen is het fijn om de ruimte te hebben. Ik houd er van om rond te springen of te dansen. Ik beschouw mijn kamer ook wel als filmset, met mijn trikke en roze racefiets als decorstukken. Ook mijn gitaar komt vaak in de filmpjes terug, terwijl ik helemaal niet kan spelen.’

Hoe werkt die trikke?
‘Je zet je niet af zoals bij een step, maar komt vooruit door je gewicht te verplaatsen. Op een gladde ondergrond haal je wel dertig kilometer per uur. Ik heb geen zin om onder het toeziend oog van de hele flat te stuntelen, dus ik oefen ’s nachts in het fietsenhok.’

Wat moet je met een kapotte roze racefiets?
‘Er verscheen ’s nachts een berichtje op onze Facebookgroep, waarin iemand zijn oude racefiets aanbood. Hij stond in de fietsenstalling en wie hem als eerste zou ophalen, mocht hem hebben. Ik las het berichtje om half twee ’s nachts, dus ging meteen helemaal blij in mijn pyjama naar de kelder. Daar aangekomen bleek het alleen om een zwart frame te gaan, dus teleurgesteld ging ik weer naar boven.
‘Maar de volgende ochtend bedacht ik dat ik er toch wat van moest kunnen maken, dus heb ik hem knalroze gespoten en versierd. Op de vloer zit nu een grote roze vlek. Ik probeer elke avond even te boenen, voor de volgende bewoner.’

En hoe zit het met de schmink?
‘Ik vind slapen saai, dus slaap maar vier of vijf uur per nacht. Mijn gordijnen kunnen ook niet dicht, en als ik slaap blijft het licht aan. Met schminken kan ik me ’s nachts vermaken. Ik ben niet zo goed met make-up, dus ben het steeds verder uit gaan vergroten.’

Kleven er ook nadelen aan je kamer?
‘Nu ik ben afgestudeerd zal ik de Zwarte Dozen binnenkort moeten verlaten. Het is lastig om iets te vinden, en ik ben nu zo gewend aan mijn eigen plekje dat ik liever niet terugga naar mijn ouders. Op zich is verhuizen zo gebeurd, het merendeel van mijn bezittingen past in een rugzak.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Spirituele bouwvakkers

Volgens complotdenkers zijn vrijmetselaars uit op een nieuwe wereldorde. Zelf zeggen ze …

Wetenschap

Een blik op het noodlot

De technologie om mee naar genen te kijken wordt steeds krachtiger en er kan steeds meer. …

Priegelslakjes

Leidse en Maleisische biologen hebben tien nieuwe slakkensoorten ontdekt. Het gaat om …

Rubrieken

English page