Frutti di Mare: Zilver dankzij de zenuwen

Katie SteenmanDe Holland Acht met als eerste roeier Boudewijn Roƫll.

Petra Meijer

‘Het trainingskamp in Australië is eigenlijk bedoeld om de Nederlandse winter te ontlopen’, vertelt Asopos-roeier Boudewijn Röell (24, geneeskunde) lachend aan de telefoon. ‘Dit jaar hebben we in Nederland natuurlijk maar weinig sneeuw en ijs gezien, maar in Australië zijn de temperaturen toch aangenamer. Het is in de nazomer tussen de 25 en 30 graden. Bovendien hebben we hier geen afleiding. We zitten een uur van Sydney in the middle of nowhere. We kunnen hier niet veel anders dan trainen.’

Zeven weken geleden reisde Röell met tien trainingsgenoten – onder wie ook Njord-roeier Stef Broenink (23, life science and technology) - af naar het Australische dorpje Penrith. Om te trainen én voor de World Cup in Sydney. Röell: ‘De eerste week moesten we nog bijkomen van de jetlag. Je coördinatie is dan nog ontzettend gaar. In de weken die volgden werd het aantal kilometers flink opgeschroefd. De wekker ging om kwart over vijf ’s ochtends en om zeven uur zaten we al op het water. ’s Middags gingen we nog een tweede keer trainen.’

Van de elf roeiers zouden er acht deel kunnen nemen aan de World Cup, er moest dus nog drie man afvallen. ‘Dat is wel hard, het worden toch je vrienden.’ Röell werd gelukkig geselecteerd en zat zelfs ‘op slag’, wat betekent dat hij voorin de boot zat en het ritme moest bepalen. Tijdens de

Race of Lanes, waarbij beslist wordt wie tijdens de finale de beste baan krijgt, kwam de Holland Acht als eerste over de finish. ‘We hadden dus een goede kans om te winnen. Helaas sloegen de zenuwen vervolgens toe, en dat leidt af om het beste uit jezelf te halen.’

Uiteindelijk kwamen de Nederlanders in de finale als tweede over de finish. ‘Het Australische team ging meteen erg hard van start. Dat leidde tot onrust in de boot: we moeten iets doen. We hebben het verschil niet meer kunnen goedmaken en eindigden twee seconden achter de Australische boot. Natuurlijk hadden we liever gewonnen, maar ik ben niet ontevreden.’

Met het zilver op zak komen de heren deze week weer naar huis, waar spannende tijden volgen. ‘Tijdens de World Cup in Sydney wilde de coach een bepaalde combinatie zien varen, maar nu ligt de selectie weer helemaal open. Daarom is het belangrijk om tijdens het NK-Klein op 19 en 20 april goed te presteren. Je vaart dan in een kleinere boot, dus het is wel even omschakelen.’ De selectie voor de Holland Acht ligt elke keer voor een jaar vast. ‘Je moet jezelf dus constant bewijzen. Maar dat hoort nu eenmaal bij topsport.’

Hoewel er eerst nog veel selectieprocessen en wedstrijden volgen, is ook Röell zijn grootste droom het goud op de Olympische Spelen. Hoe hij dat combineert met zijn studie? ‘Ik ben nu aangekomen bij mijn coschappen, maar het zal wel tot na 2016 duren voor ik die af kan ronden.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Spirituele bouwvakkers

Volgens complotdenkers zijn vrijmetselaars uit op een nieuwe wereldorde. Zelf zeggen ze …

Wetenschap

Een blik op het noodlot

De technologie om mee naar genen te kijken wordt steeds krachtiger en er kan steeds meer. …

Priegelslakjes

Leidse en Maleisische biologen hebben tien nieuwe slakkensoorten ontdekt. Het gaat om …

Rubrieken

English page