Nieuws
Plantenbioloog onder de loep
De ophef over bioloog Pankaj Dhonukshe raakt nu ook de Universiteit Leiden. Volgens de Universiteit Utrecht zijn de Leidse betrokkenen ‘niet verdacht’.
donderdag 27 maart 2014

In november vorig jaar trok het vakblad Cell een artikel terug over celdeling in jonge plantjes. De hoofdauteur was onderzoeker Pankaj Dhonukshe, die het geschreven had onder de vlag van de Universiteit Utrecht, en sindsdien was vertrokken naar België. Ging het om foutjes of om opzet? Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit moest zich erover buigen.

In februari concludeerde de UU dat Dhonukshe opzettelijk aan zijn plaatjes had gephotoshopt zonder dat te melden. De onderzoeker ontkende direct kwade bedoelingen, en noemde het onterecht dat hij als enige van een hele groep auteurs verantwoordelijk wordt gesteld voor de fouten. Ook stelde hij dat de conclusies van zijn werk gewoon bleven staan.

Zoals gebruikelijk is bij dit soort kwesties ging vervolgens het complete wetenschappelijk oeuvre van de bioloog onder de loep. Daar zit ook een artikel bij uit 2010 in het vakblad Development. Daarvan is Dhonukshe de eerste auteur, en de Leidse bioloog Remko Offringa de laatste. De technische commissie heeft daar een ongerechtigheid in gevonden. Wat er precies mis is, en wiens verantwoordelijkheid dat is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Offringa verwijst door naar Renée Merkx, hoofd communicatie van de universiteit. Merkx: ‘De rector magnificus van de UU heeft Leiden laten weten dat er geen verdenking rust op de Leidse onderzoeksgroep.’ Het is nu aan Offringa en de andere auteurs om te besluiten of ze het artikel terug moeten trekken of niet. ‘Daar hebben ze de ruwe data voor opgevraagd bij Dhonukshe, maar die hebben ze nog niet ontvangen’, aldus Merkx. ‘Ik sluit echter niet uit dat als er een sfeer van verdenking rond het artikel blijft hangen, de Universiteit Leiden zelf nog een onderzoek laat doen.’ BB