Nieuws
GroenLinks wil huurtoeslag
Het is oneerlijk dat kamers in studentenhuizen per wet geen recht geven op huurtoeslag en zelfstandige kamers wel. Dat vindt GroenLinks. Zo zwengelt de partij opnieuw het huurtoeslagendebat aan.
donderdag 20 maart 2014

Jesse Klaver, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, noemt de regeling pervers.

Studenten komen voor torenhoge prijzen in piepkleine kamers te wonen en de prijsverhouding wordt vaak scheefgetrokken door zelfstandige ruimtes die met huurtoeslag veel minder kosten dan de kamers.

Welke regels gelden er voor huurtoeslag?

Volgens de Belastingdienst mag je niet jonger dan 18, maar niet ouder dan 23 zijn en moet je rekenhuur, dus met servicekosten, tussen de €226,98 en €389,05 liggen. Verdien je meer dan €21.600 of heb je ergens een spaarrekening met dat bedrag, dan kom je ook niet in aanmerking voor deze overheidssteun.

Verdere vereisten zijn dat de kamer een eigen woon/slaapkamer, keuken en toilet heeft. Heel veel studentenkamers vallen hier dus niet onder.

Toch hebben veel studenten hier in Leiden, zeker in de binnenstad, recht op huurtoeslag. Hoe zit dit? Jan Benschop, directeur van DUWO, zegt dat deze kamers ooit zijn aangewezen door de overheid. ‘Er zijn nog een paar oude kamers die dit hebben. Zie het als een lijst die is bevroren in tijd.’

Dus heeft jouw huisgenoot huurtoeslag en jouw kamer is bijna identiek, dan betekent dat helaas niet dat jij recht hebt op de subsidie.

EM