'We zijn afgevoerd als terroristen'

Studenten opgepakt na beledigen van agent
13 Maart 2014

Twee studenten zijn vrijdagnacht aangehouden door de politie. Tegen een van hen hebben de agenten aangifte gedaan van belediging en mishandeling.

Volgens de Politie Hollands Midden had een agent de jongen meerdere keren gevraagd om te stoppen met schreeuwen. Vanachter de voordeur van een huis in de Pieterskerk-Choorsteeg bleef hij schelden. Nadat een huisgenoot de deur opende zou de student zich zo hevig hebben verzet en geslagen dat pepperspray nodig was. 

‘Daar klopt niet zoveel van’, vertelt bewoner en Delftse student technische bestuurskunde Jochem (21), die zijn achternaam niet de krant wil. ‘Ik wil niet dat jan en alleman weet dat ik verdacht word van mishandeling, ook al is dat niet waar.’ Hij stond vrijdagnacht met zijn fiets voor café Roebels, vlakbij zijn huis. ‘We waren met een hele groep en we deden wel luidruchtig.’

‘We kwamen net van een 21-diner in Warmond’, vult huisgenoot Jorrit Cornelissen aan. Jochem: ‘Een voorbijfietsende agent vroeg of het wat zachter kon. Ik riep hem een quote uit South Park na: ‘You are a homo.’ Cornelissen: ‘Dat citeerden we al de hele week.’ ‘Het was niet zo slim, maar hij fietste door’, vertelt Jochem, die vervolgens zijn huis binnen ging. Even later schrok hij op toen een groep agenten aanbelde. ‘Met drie busjes stonden ze voor de deur. Mijn eerste neiging was niet opendoen, want dan zou ik vast een boete krijgen. Maar mijn huisgenoot kwam net thuis. Ze pakten zijn sleutel af en stormden naar binnen.’

‘Dat was echt onnodig, dat afpakken’, zegt Niels Dijkstra, ook student in Delft, die het zag gebeuren toen hij net kwam aanfietsen om met de rest naar de Next te gaan. ‘Ze gedroegen zich als wilde beesten. Op de trap naar boven, waar Jochem was, duwden ze nog iemand aan de kant. Het was een geschreeuw en gebonk van jewelste, je verstond elkaar niet meer.’ Jochem: ‘Ik dacht nog: oké, nu moet ik een boete betalen. Maar de agenten sprongen boven op me. Ik raakte in paniek en probeerde los te komen, maar ze gingen tekeer met knuppels, wapenstokken en pepperspray. Mijn huisgenoot, die tussenbeide wilde komen, en ik werden in een busje afgevoerd als terroristen.’

De volgende ochtend, toen hij in de cel wakker werd, herinnerde hij zich niks meer van de vorige avond. ‘Alleen nog wat ik gegeten had. Volgens de dokter had ik een lichte hersenschudding van de klappen, mijn geheugen zou wel weer terugkomen. Bij het verhoor vertelden ze me intussen dat ik een agent beledigd had. Dat zou kunnen, dacht ik. Vervolgens hoorde ik dat ik allerlei lelijke woorden geschreeuwd had door de brievenbus en dat ik een agent geslagen zou hebben. Zo ben ik niet, maar pas thuis herinnerde ik me dat het zo écht niet is gegaan.’

‘Het OM heeft anders geoordeeld’, reageert Lex Benden, woordvoerder van Politie Hollands Midden. ‘Mensen ervaren dingen soms anders dan ze zijn’, voegt hij er nog aan toe. ‘Maar ik wil hen hartelijk uitnodigen om bij ons hun beklag te doen. We hebben nog niets van ze gehoord.’

Deel dit bericht: