Titus verhuisd

13 Maart 2014

Titus, één van de taxusbomen voor het bestuursbureau, is woensdag verhuisd.

De Universiteit Leiden vierde de kroning van Willem Alexander vorig jaar met de plaatsing van een linde in de tuin voor het universitaire hoofdkwartier aan het Rapenburg. De koning is net als zijn moeder en oma alumnus hier, en ook Beatrix en Juliana hebben lindes, dus vandaar.

Op de plek waar nu die linde staat, stonden eerst vlaggenmasten. Die wilde de universiteit graag ook in de voortuin houden, en om daar plaats voor te maken moest er een taxus weg.

Die boom had geen monumentale status, maar wel vrienden: biologen en GroenLinksers spanden zich in voor de boom. Via het Twitteraccount @TitusdeTaxus smeekte de taxus voor zijn leven.

De universiteit liet de taxus staan, en gisteren is hij verplaatst naar zijn nieuwe standplaats aan de Slachthuislaan. Daar wordt hij onderdeel van het Singelpark-in-wording. Een boom verhuizen kost normaal zo’n zeven- à achtduizendeuro, maar de Leidse GroenLinksfractie ronselde mankracht, materieel en een beetje geld om het transport mogelijk te maken. ‘Ik ben blij en trots dat het gelukt is’, aldus lijsttrekker Pieter Kos, die zich inzette voor zowel Titus als Singelpark.

In ander universitair bomennieuws: bij het Sylviusgebouw ging deze week een hele rij bomen juist omver, om plaats te maken voor de nieuwe biotechnologie-trainingsfaciliteit.

BB

Deel dit bericht: