Nieuwe spin ontdekt: de Crassignatha danaugirangensis

13 Maart 2014

Studenten van de veldcursus Tropische Biodiversiteit hebben een nieuwe spinnensoort ontdekt.

Tussen de dode bladeren op de bodem van het Maleisische regenwoud vonden ze piepkleine webben die gemaakt bleken te zijn door een spinnetje van amper een millimeter groot, dat nog niet wetenschappelijk beschreven was. Dat deden ze dus maar zelf. De gebruikelijke aanpak is dat je zo’n beest op alcohol zet en thuis eens aan de slag gaat. Onder leiding van de Leidse hoogleraar Menno Schilthuizen knutselden de studenten echter een smartphone aan een microscoop zodat ze de foto’s al op het veldstation konden maken. Al tijdens de cursus ging de soortbeschrijving naar het vakblad Biodiversity Data Journal. Het spinnetje behoort tot het geslacht Crassignatha, dat vrijwel geheel beschreven is door medewerkers van Naturalis. Deze specifieke soort heeft als naam danaugirangensis gekregen; het veldstation waar de cursus plaatsvindt heet Danau Girang. BB

Deel dit bericht: