'Ik dacht alleen maar: wegwezen hier!'

13 Maart 2014

Een aantal studenten moest dinsdag halsoverkop hun huis aan het Levendaal verlaten, toen de naastgelegen snackbar Risa in brand stond.

‘Omstanders belden aan, net toen iemand van ons iets dacht te ruiken, alsof er wat in brand stond. Nou, dat bleek zo te zijn. Toen ik naar de deur liep ging de rookmelder af en zijn we snel met z’n allen naar buiten gegaan’, vertelt bestuurskundestudent David Heij (22) een dag later.

Op zijn vlucht naar buiten griste hij alleen z’n tablet mee. ‘Eerst leek het nog niet zo erg en ik kon verder zo snel niks bedenken om mee te nemen. Het vuur is uiteindelijk niet in ons huis geweest, we hebben alleen rook- en roetschade. Er moet dus vooral veel schoongemaakt worden.’

Afgezien van de muren komt dat voor de rekening van de vier bewoners. ‘Geen van ons heeft namelijk een inboedelverzekering.’ Momenteel slapen Heij en zijn huisgenoten bij vrienden en ouders, op termijn zullen ze weer terug kunnen.

Tristan Abcouwer (26, afgestudeerd in rechten) had meer pech. Hij woont boven de snackbar. ‘Voorlopig is het onbewoonbaar. Ik ben er nu, om te kijken wat ik nog mee kan nemen. En om de schade een beetje op te nemen.’ Die is aanzienlijk. ‘De brandweer heeft de vloer kapot moeten maken, omdat de brand tussen de vloer en het plafond daaronder zat. Ik woon nu maar tijdelijk bij mijn moeder, maar dat was niet de bedoeling van uit huis gaan.’

Een inboedelverzekering had hij niet. ‘Ja, balen. Maar onze inboedel was best oud en bij elkaar geraapt. Vooral op de eerste verdieping hebben ze flink huisgehouden en daar stond wel een bank, maar geen Chesterfield en plasma-tv of zoiets.’

Zijn persoonlijke bezittingen lagen op zijn kamer op de tweede verdieping, waar vooral rook- en roetschade is. ‘En ik heb ook nog een andere tip voor studenten: rookmelders! Die hingen er wel, maar dat ging een beetje gemakzuchtig. De batterijen waren op.’

Het huis stond al vol rook toen hij vanuit zijn kamer razendsnel naar buiten rende, op blote voeten. ‘Ik dacht alleen: wegwezen hier! Mijn zusje en zwager wonen gelukkig in de buurt. Zij kwamen snel kleren brengen en schoenen, die niet helemaal pasten. Het was bovendien mijn stijl niet echt, dus ik stond aardig voor lul daar. Maar daar denk je pas later aan.’

MVW

Deel dit bericht: