Geen Commentaar: Meeuwenmoordenaarman

Silas.nl

Burgemeester Lenferink loopt op het dak van het gemeentehuis. Hij overziet zijn stad. Er zweven witgrijze gevederde monsters door de lucht. Ze stoten kreten uit die door merg en been gaan. Het wordt donker, de Leidenaren zijn bang. De burgervader heeft geen keuze en ontsteekt het zoeklicht. In de nachtelijke hemel prijkt het teken van de Meeuwenmoordenaarman. Zodra die verschijnt, zullen de vogels die al zo lang het leven in de stad onmogelijk maken, worden vermalen tot een pulp van bloed, vlees en veren.

Zo’n slachting wordt toegejuicht door een aantal partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart meedoen, blijkt uit hun verkiezingsprogramma’s. De VVD wil de meeuwenoverlast aanpakken en is ‘bereid alle middelen overwegen’. Het CDA stelt op de Stemwijzer dat ‘onorthodoxe en vernieuwende maatregelen bespreekbaar’ zijn. Al is de partij wel ‘wars van zieligheidsdenken, maar ook van zondebok-zoeken’.

Het inzetten van scherpschutters behoort tot de mogelijkheden. Misschien mogen de Leidenaren wel zelf het dak op om de beestjes de nek om te draaien. Het zou een aardige toevoeging aan de drie oktober-festiviteiten zijn.

Al zal de Leidse tak van de Partij voor de Dieren zich hier wellicht tegen verzetten. De dierenvrienden willen dat bij evenementen ‘geen ballonnen of lampionnen worden opgelaten’. Dat is verstorend voor vogels. Een schot hagel is dat ook. Maar goed, de partij wil ook dat de gemeente burgers stimuleert hun tuin ‘natuurlijk in te richten en niet te verharden’ om zo het leven nog weliger te laten tieren.

De Libertarische Partij is voorstander van het afmaken van de overlastgevers en van vrij vuurwapenbezit in de Vrijstaat Leiden. Een ideale combinatie om ongedierte te pijnigen. 

Leefbaar Leiden wil absoluut geen ‘dieronvriendelijke maatregelen’ nemen en schiet liever met scherp op een niet al te frisse zwemleraar die net in de stad is komen wonen. 
Senioren maken warmere gevoelens los bij de leefbaren. ‘De ouderen hebben na de Tweede Wereldoorlog, waarin zij bloembollen hebben moeten eten, de stad opgebouwd. De partij wil voorkomen dat zij binnen vereenzamen en wegkwijnen.’

Eenmaal buiten op straat kunnen we de ouderen natuurlijk inzetten om criminelen in de val te lokken.
Dat ziet Leefbaar Leiden vast zitten: ‘Agressie richting bepaalde groepen, zoals homo’s en joden, neemt steeds verder toe. Dit probleem moet gericht aangepakt worden met de inzet van lokpolitie. Het is hierbij niet de intentie om agressie uit te lokken, maar om te voorkomen dat deze tegen de burgers gericht wordt.’ Rust de oudjes dus uit met keppeltjes, bouwhelmen en indianentooien. 
Bij de leefbaren staat een rechtenstudent als nummer twee op de kieslijst, maar ook de partij Sleutelstad denkt aan de studentenpopulatie. Op nummer vier op hun lijst staat Lonneke Delpeut, zij studeert talen en culturen van het Nabije Oosten. Toen Mare naar haar standpunten vroeg vanwege de naderende gemeenteraadsverkiezingen liet zij echter weten dat ze ‘niet met politiek bezig’ was. Ze stond ‘vooral op de lijst in het kader van “student = diversiteit.”’ Maar goed, wees hierover niet al te cynisch. Er is nog geen politicus in geslaagd om de meeuwen uit Leiden te verdrijven. Mogelijk slaagt een a-politieke studente daar wel in.

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Voorpagina

#snellerstemmen

Woensdag de negentiende mag u weer stemmen voor de gemeenteraad. Maar op wie? Mare helpt …

Achtergrond

Wetenschap

Als cellen samenwerken

Leidse biologen bogen zich over meercellige bacteriën. Hoe werken de cellen samen en …

Rubrieken

Zzzzzzzzzzz

Lees deze week vooral een goed boek voor het slapengaan, want behalve Boekenweek, is het …

English page