Schandpaal voor huisjesmelkers

Naming and shaming moet gedrag huisbaas verbeteren

6 Maart 2014

De PvdA wil een een digitale schandpaal oprichten voor malafide huisbazen. En mocht waarschuwen niet helpen, dan volgt een huurverbod.

In 2013 kwam de ChristenUnie Leiden al met het ‘Zwartboek Huurleed’, waarin verhalen van huurders uit de doeken werden gedaan. Afgelopen februari werd er door de gemeente een verordening aangenomen waarin staat dat bemiddelingsbureaus een keurmerk moeten hebben voordat zij zaken mogen doen. De PvdA doet hier nog een schepje bovenop.

De Tweede Kamerfractie en de lijsttrekkers van de PvdA raadsverkiezing hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen malafide huisbazen en het schrijnende kamertekort. In hun actieplan ‘Goed wonen voor studenten’ presenteert de partij een aantal maatregelen die studenten aan eerlijk onderdak moeten helpen.

De opvallendste maatregel is dat huisjesmelkers publiekelijk aan de schandpaal genageld mogen worden als zij hun service niet verbeteren. Studenten wiens huisvesting sterk te wensen overlaat, kunnen dit aangeven bij de gemeente.

‘Je kunt denken aan een website met de namen van slechte huisbazen’, vertelt Gijs Holla, lijsttrekker van PvdA Leiden. De naming and shaming heeft als doel het gedrag van een huisbaas te verbeteren. Doen zij dit niet, dan volgt bij de eerste overtreding een boete.

Bij de tweede overtreding wil de PvdA de huisbaas een huurverbod op te leggen, zonder verdere gevolgen voor de huurder. Daarnaast wil PvdA beter gebruikmaken van langdurig leegstaande panden en wordt de positie van de student-huurder versterkt.

Elke gemeente krijgt een huurteam voor advies en hulp bij huurconflicten. Dat team zorgt voor het opbouwen van de dossiers tegen malafide verhuurders. Ook worden studenten op hun rechten als huurder gewezen, omdat ze daar vaak onbekend mee zijn. EM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Maart 2014