'Samen door de wei huppelen'

De lijsttrekkers preekten vorige week vooral voor eigen parochie.

6 Maart 2014

Tijdens het gemeenteraadsverkiezingsdebat werden weinig zwevende kiezers over de streep getrokken.

Het was de bedoeling dat de studenten op de kieslijst van de partijen met elkaar in discussie gingen en zo de nodige zieltjes onder de studentenpopulatie konden winnen. Maar die ambitie kon direct de ijskast in. Het overgrote deel van het publiek dat vorige week donderdag naar Hotel Four Reasons kwam, bestond namelijk uit aanhang. Zwevende kiezers waren een zeldzaamheid, net als grote spelers in de Leidse politiek zoals de VVD en de SP. Ook was er maar een handjevol vrouwen. Dat er ook nog alleen mannelijke politici debatteerden, versterkte het herensociëteitgevoel.

De thema’s die aan bod kwamen, waren niet toegespitst op studenten. Er werd aan de hand van stellingen gesproken over de wenselijkheid van meer investeringen in minimabeleid; meer blauw op straat; Benno L en over zwaar vrachtverkeer in de binnenstad. Over dat laatste onderwerp volgde een discussie tussen Ashley North (GroenLinks) en Julius Terpstra (CDA), die beiden geschiedenis in Leiden studeren.

Zware vrachtwagens zijn vervuilend en zorgen voor grote overlast voor bezoekers en bewoners, zei North van GroenLinks. ‘En Leiden scoort al laag op luchtkwaliteit. Dus weer ze uit de binnenstad.’

Terpstra was het daar niet mee eens. ‘Als het aan GroenLinks ligt veranderen we de hele binnenstad in een groot grasveld waar we dan met z’n allen overheen huppelen. We moeten ook kijken naar de wensen van de ondernemer. Die moeten hun spullen aangeleverd krijgen. En juist de ondernemer is de dupe van een verbod.’
Een meerderheid in de zaal was het eens met Terpstra. ‘Ashley, ik vrees voor je dat de vervuiling nog even doorgaat, zei debatleider en VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur.

Terpstra was overigens de enige die zich in zijn openingswoord specifiek richtte op studenten. ‘Leiden heeft een prachtige universiteit maar die moet ook in Leiden blijven. Ik maak me zorgen over het vertrek van opleidingen naar Den Haag.’ Ook wilde hij ‘meer investeren in studentenwoningen en een wethouder kenniseconomie.’

Martijn Otten (PvdA, studeert economie in Utrecht) en Sander van Diepen (D66, geschiedenis in Leiden) gingen in debat over het minimabeleid. Volgens Otten mag dat wel wat ‘ruimhartiger’.

‘Ik begrijp niet dat je bezuinigt op minimabeleid, zoals D66 heeft gedaan de afgelopen jaren in Leiden.’
Van Diepen vindt dat er door het gebrek aan geld keuzes moeten worden gemaakt. ‘Dus korten op buurthuizen en een aantal subsidies. Maar wel geld besteden aan sport en cultuur voor kinderen. Zij mogen zeker niet het slachtoffer worden van de crisis.’

Nils Bakker van Leefbaar Leiden, de vervanger van rechtenstudent Tomas Kok die het Benno L.-debat in het gemeentehuis belangrijker vond, wilde vooral bezuinigen op ‘multikul’ en cultuur. ‘De burger heeft liever lastenverlichting. Linkse partijen kiezen ervoor om vooral lekker te potverteren.’

Quintus Backhuys, net als Bakker geen student, van de Libertarische Partij verkondigde ideeën die wat ver van de Leidse realiteit staan. Hij wil dat de stad een vrijstaat wordt en belastingen en politie grotendeels afschaffen. ‘Ik pleit voor veel meer private beveiliging. Die mogen ook vuurwapens dragen. Dat mag iedereen trouwens.’ Dat laatste riep bij een aantal bezoekers dan weer beelden op van een Wild-West Leiden vol met triggerhappy rechtenstudenten. Veel steun voor zijn plannen kreeg hij echter niet. VBWoensdag 12 maart komen de lijsttrekkers van de tien grootste partijen om 20.00 uur naar de Hooglandse Kerk voor Het Leidsch Debat. Ze zullen het hebben over onderwijs, huisvesting, horeca, bereikbaarheid en andere onderwerpen die relevant zijn voor studenten. De entree is gratis, aanmelden kan hier.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Maart 2014