Oppassen voor de 'monster cock'

6 Maart 2014

Gespot: potloodventer. Leidse studentes zijn bekend met zijn verschijning maar voelen zich vaak niet bedreigd door de exhibitionist. ‘Hij fiets zich al aftrekkend voorbij, alleen om ons te shockeren.’

Een studente reageerde vorige week donderdag bij een verkiezingsdebat verontwaardigd op de stelling dat Leiden veiliger moest worden. Volgens haar was de instelling van de politie belangrijker dan de hoeveelheid blauw op straat. ‘Ik woon in een vrouwenstudentenhuis en we hebben last van een gluurder die graag zijn geslachtsdeel toont. De wijkagent heeft tegen ons gezegd dat het onze schuld was, omdat we korte broekjes dragen in de zomer.’

Siem Kleinhout, wijkagent in Leiden-Zuid, reageert nuchter. ‘De dames komen vaak rond half twee al dan niet aangeschoten thuis in hele korte rokjes. En na het douchen kleden ze zich vaak om in verlichte kamers, met de gordijnen open. Ik zeg niet dat het niet kan, maar denk er over na. Of, misschien heel ouderwets, laat je een keer thuis brengen.’

Het is namelijk niet de eerste keer dat de studentenhuizen geteisterd worden door een potloodventer; in 2006 werden de dames aan de Jan van Goyenkade en de Schelpenkade geplaagd door iemand die graag zijn lus door de bus schoof en klaarkwam op de mat of op de ramen.

Sinds afgelopen zomer is er een nieuwe gluurder actief in Leiden-Zuid, die inmiddels bij veel studentenhuizen bekend is. ‘Een van mijn huisgenoten was ’s avonds haar kamer aan het schoonmaken, met de gordijnen open. Op een gegeven moment viel haar een man op, die zichzelf onder een lantarenpaal stond te bevredigen’, vertelt Floor Spieker (24, rechten), bewoonster van een meisjeshuis op de Schelpenkade. De bewoonster rende weg en waarschuwde haar huisgenoten, maar er werd niet meteen actie ondernomen. Spieker: ‘We hadden gehoord dat het vaker voorkwam, de man zou alleen kijken en niets doen.’

Dit veranderde afgelopen El Cid, toen het huis een aantal meisjes te logeren had, die sliepen met het raam open. De gluurder, er vanuit gaande dat het dezelfde persoon was, zag zijn kans schoon en stak zijn hand door het raam om een van de meisjes te betasten.

‘Het meisje viel weer in slaap, omdat ze niet echt besefte wat er gebeurd was. Pas de volgende morgen heeft ze het verhaal verteld en ik heb meteen de politie gebeld.’

Volgens Spieker heeft de politie adequaat gehandeld; ze kwamen meteen langs, hebben foto’s genomen en zelfs gezocht naar vingerafdrukken. ‘De wijkagent is bij alle vrouwenhuizen langs geweest en er zou extra gepatrouilleerd worden. Er heeft zelfs vier nachten politie in burger voor ons huis gestaan.’

Kleinhout: ‘Toen we voor het huis gepost stonden, zagen we dat de dames vaak vergaten de lichten uit te doen, of de ramen dicht. Het is een kwestie van bewustwording.’

Hoewel de gluurder regelmatig gesignaleerd wordt, wordt er vaak geen melding van gemaakt. Er is dus ook geen duidelijk signalement bekend bij de politie. ‘De dames doen het vaak lacherig af, maar vergeten ons in kennis te stellen. Daar kunnen we vrij weinig mee’, verklaart Kleinhout. Spieker: ‘We weten niet precies hoe hij er uit ziet, de een zegt dat hij een heel groot geslachtsdeel heeft en de ander zegt dat hij een bos krullen heeft.’ Een bewoonster van Rapenburg 52 beaamt dit. Ook daar zijn ze bekend met de gluurder. ‘We vinden het stiekem wel grappig als hij langskomt, maar we stellen onze clubgenoten wel op de hoogte. De monster cock is er weer!’  
Esha Metiary

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Maart 2014