Ophef over rechtenpromotie

Decaan: ?Het is niet aan ons om te bepalen wat hij gedaan heeft?
6 Maart 2014

Niet iedereen was blij met de promotie van de Israëliër Amos Guiora in Leiden. Twee wetenschappers van de Erasmusuniversiteit wilden dat decaan Rick Lawson de promotie van ‘de oorlogsmisdadiger’ zou verhinderen.

Lawson vertelde dit toen hij tijdens de faculteitsraad Rechten een samenwerkingsverband met de rechtenfaculteit van Tel Aviv University aankondigde. Er ontstond een gesprek met de raadsleden over de wenselijkheid van de samenwerking met Israëlisch universiteiten. In de Verenigde Staten riep afgelopen december de American Studies Association (ASA) op tot een landelijke academische boycot van Israël vanwege mensenrechtenschendingen.

Guiora promoveerde in oktober op het proefschrift Tolerating Extremism (lees hier meer), waarin hij de juridische vraag onderzoekt tot op welke hoogte de samenleving intolerantie dient te tolereren.

‘Ik kreeg naar aanleiding van het artikel in Mare over het promotieonderzoek van Amos Guiora een mail van twee wetenschappers, Karin Arts en Jeff Handmaker, van het International Institute of Social Studies’, legt Lawson in een telefoongesprek uit. ‘Dat is een instituut van de Erasmusuniversiteit dat gevestigd is in Den Haag. In de mail stond onder andere dat Guiora in het Israëlische leger heeft gediend. Ook gaf hij juridische adviezen aan de Israëlische overheid over targeted killings. Volgens Arts en Handmaker is Guiora een oorlogsmisdadiger die vervolgd dient te worden. Hij deugt niet in ieder geval. We zouden hem dan ook niet moeten laten promoveren in Leiden.’

Guiora woont en werkt overigens al jaren in Amerika. Hij heeft een Israëlisch paspoort. Lawson schreef terug dat de promotie niet geschrapt werd.

‘Deze man heeft een proefschrift geschreven en dat is goedgekeurd door de promotor. Hij komt dat onderzoek hier verdedigen. We verlenen hem geen eredoctoraat. We gaan een doctoraat niet weigeren omdat hij een Israëlisch paspoort heeft. Het is niet aan ons om te bepalen wat hij wel of niet gedaan heeft. Daar gaan wij niet over. Mocht hij oorlogsmisdaden gepleegd hebben: doe dan aangifte.’

Lawson kreeg een mail terug. ‘Daarin werd aan de orde gesteld of Nederlandse universiteiten überhaupt wel samen moeten werken met Israëlische universiteiten. Dat is weer een andere discussie. Je kunt er voor kiezen om niet samen te werken; niets te maken willen hebben met landen waar mensenrechtenproblemen spelen.

Dan heb je altijd schone handen. Wij kiezen er voor om wel samen te werken. Al bekijken we het van geval tot geval. Ik heb wel gevraagd of Tel Aviv een campus op bezet gebied heeft. Dat bleek niet zo te zijn. Ik begrijp wel dat de discussie wordt aangezwengeld en vind het ook goed dat dat gebeurt. Maar als je samenwerkt ga je de discussie aan. Dan kun je mogelijk invloed uitoefenen. We hebben ook samenwerkingsverbanden met China. Daar is ook de nodige kritiek te leveren op de mensenrechtensituatie.’
Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Maart 2014