Geen maximum collegegeld

6 Maart 2014

Minister Bussemaker ziet geen aanleiding om de instellingscollegegelden die sommige universiteiten voor een tweede studie hanteren te maximeren.

Dat blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP).

Vorige maand werd duidelijk dat veel universiteiten de tarieven voor het volgen van een tweede studie met honderden of soms zelfs duizenden euro’s verhoogden. Van Dijk was bang dat de regeling minder vermogende jongeren extra hard zou treffen, terwijl zij in tijden van crisis en werkloosheid naar zijn mening juist gestimuleerd zouden moeten worden om een extra opleiding te volgen.

De minister erkent dat de universiteiten ‘een zeer gedifferentieerd beleid voeren’. Toch stelt ze dat de hoge tarieven voor sommige opleidingen te verklaren zijn, omdat die opleidingen hogere kosten met zich meebrengen. Wel zal de minister het instellingscollegegeld jaarlijks monitoren en zal zij de instellingen in een brief vragen om de tarieven transparanter te maken.

Wie in Leiden twee studies wil volgen profiteert overigens van een beleid dat iets soepeler is dan het landelijke beleid. Veel andere universiteiten hanteren alleen het wettelijk collegegeld als je voor het afronden van je eerste studie aan je tweede studie begint, anders betaal je voor je tweede studie het hogere instellingscollegegeld.

In Leiden mag je nog wel tegen het wettelijk collegegeld aan een tweede bachelor of master beginnen, als je dat in het collegejaar dat direct op je afstuderen volgt doet.

PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Maart 2014