Testosteron

5 Maart 2014

Als mensen luid praten, hun omgeving proberen te domineren en zichzelf op de voorgrond plaatsen, dan weet elke leek de oorzaak: teveel testosteron. Misschien dat een beetje testosteron kan helpen bij mensen die juist heel sociaal angstig zijn? Psychologen onderzoeken dat al jaren, en vrouwen die wat extra testosteron krijgen, lijken inderdaad minder snel weg te kijken, en andere hersendelen te activeren als ze plaatjes van boze gezichten zien.

Interessant, maar als die vrouwen vervolgens nog steeds menselijk contact vermijden, helpt die testosteron ze niet. Eigenlijk zou je ze in het echt willen volgen, maar dat stuit op wat praktische en ethische bezwaren. In een publicatie in Hormones and Behavior gebruiken de Leidse psychologe Dorien Enter en twee collega’s daarom een computertaakje met blije en boze gezichten. Met een joystick konden de proefpersonen die gezichten virtueel dichterbij halen of juist wegduwen.

De vrouwelijke proefpersonen duwden de boze gezichten normaal gesproken weg, maar met een dosis testosteron op is die vermijdingsreactie veel minder sterk. Dat zou handig kunnen zijn bij het behandelen van sociale angsten, opperen de onderzoekers.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 Maart 2014