Geen Commentaar: Vrouwenrechten!

(nu met gratis kousen)

Vorig jaar kocht ik op Internationale Vrouwendag een Thalys-ticket naar Parijs. Voor acht euro, vanwege internationale-vrouwendag-korting. ‘Het belangrijkste doel van vrouwendag is om het belang van gelijke rechten voor vrouwen jaarlijks onder de aandacht te brengen. Ook op onze treinen zijn reizigers hoofdzakelijk mannelijk (51%-49%)’, verklaarde de CEO van Thalys International.

Daar had ik best een symbolisch bezoek aan het Centre Pompidou voor over. Zo opportunistisch ben ik wel. Wandelend langs de Seine kwam ik niet direct tot inkeer, fietsend over de Korevaarstraat wel.

Christine le Duc deelt daar dit jaar op 8 maart gratis kousen uit. Om eerlijk te zijn: ik geloof niet dat ook kousendragers hoofdzakelijk mannelijk zijn. Bij de Body Shop gaat zaterdag elk tweede product met vrouwelijke klanten mee voor de halve prijs. Vorig jaar probeerden de Belgische Gamma-ketens dat ook. Hamers, beitels, schroevendraaiers, overal zat twintig procent korting op, mits ze door vrouwen werden afgerekend. Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kwam direct in opstand, overigens ook tegen de Thalys-actie, maar tevergeefs. De directeur van Gamma krabbelde terug met het excuus dat de korting uiteráárd ook voor mannen was bedoeld, maar dat dit door een ‘vergetelheid’ niet in de folder stond.

‘Omdat elke vrouw fantastisch is!’ jubelt de Body Shop-website echter bij wijze van onderbouwing. Ik vind vrouwen en mannen allebei vrij fantastisch, toch verdienen die laatsten na alle relevante correcties vreemd genoeg vijftien procent meer in Nederland. Wereldwijd zijn de gelijke rechten en kansen nog veel verder te zoeken. Dus moeten we vrouwen zaterdag lekker in het zonnetje te zetten of draait het toch nog om dat niet al te best onderbouwde standpunt van de Thalys-baas?

Ik wilde Stichting Vrouwennetwerk Leiden raadplegen, maar die organiseert zaterdag in het stadhuis heuse workshops ‘Onthaasten en jezelf ontmoeten’, ‘Houden van jezelf in relatie tot zorg voor de ander’, een modeshow en kraampjes met hennaversieringen, spiritueel afslanken en footreflexie. Oké, ik weet niet wat footreflexie is. Heel misschien toevallig wél iets waarvoor de suffragettes de barricades opgingen, in tegenstelling tot goodiebags en wellnessaanbiedingen.

Ik heb niks tegen kousen, ik ben dol op goodiebags, en spiritueel afslanken zou ik vast eens moeten proberen, maar laten we die verwennerijen bewaren voor een andere dag. International Men’s Day (19 november) valt ook niet samen met Steak and Blowjob Day (14 maart). Een aparte Goodiebags & footreflexiedag lijkt me een uitstekend idee, zelfs al kan ik echt nergens vinden wat dat laatste inhoudt.

Maar déze zaterdag hoef ik dus niet in Leiden te zijn. In Haarlem is er een paneldiscussie over de positie van vrouwen in de politiek en in Utrecht bespreekt het vrouwennetwerk van de FNV onderwerpen als loon naar werk. Het Nationaal Archief in Den Haag organiseert lezingen over verklede avonturiersters aan boord van VOC-schepen, en er zijn workshops gender, vrede en veiligheid in Atria in Amsterdam.

Wapper deze zaterdag dus niet met je pinpas in de Body Shop (of doe dat óók, Goodiebags & footreflexiedag heeft immers nog geen datum), maar trek met je OV-chipkaart ten strijde. En bezoek deze donderdagavond alvast het enige Leidse lichtpuntje op de Internationale Vrouwendagkalender: de Annie Romein-Verschoorlezing door Kim Ghattas.

Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Een paradijs voor dwazen

In het Engelse plaatsje Totnes runt de zogeheten Transition-beweging een lokale, duurzame …

Wetenschap

Gods opvolging

Toen geneesheer Herman Boerhaave stierf in 1738, begon de strijd om zijn nalatenschap. …

Studentenleven

English page