Avocado

5 Maart 2014

Als je een avocado koopt, dan is ‘ie òf zo rijp dat je tas vol groen snot zit als je thuiskomt, òf zo hard dat je er iemand een gat mee in zijn hoofd kan gooien. Ondanks de optimische ‘eetrijp’ stickertjes in de supermarkt is een avocado nooit eetrijp op het moment dat u dat wilt.

Er is een groep mensen die dit echt als een probleem ziet: mensen die hun geld verdienen met de teelt of verkoop van avocado’s. Als zij het rijpingsproces van de vruchten beter konden besturen, hoefden zij minder overrijpe vruchten weg te gooien, en hoeft u uw guacemole niet drie dagen van tevoren te plannen. In het vakblad Postharvest Biology and Technology staat daarom een Wagenings-Chileens-Leids onderzoek naar rijping bij Hass-avocado’s – die kleinere, donkergroene variant.

Met verschillende technieken bestudeerden de onderzoekers de stofwisseling van de vruchten. Tijdens het rijpen blijken met name de aminozuur- en de vetzuursamenstelling te veranderen, terwijl de hoeveelheden van andere stoffen hetzelfde blijft. Nog niet genoeg kennis om de rijpheid te beheersen, maar het kan al nuttige kennis zijn om de rijpheid van een lading avocado’s te meten.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

5 Maart 2014