'We gaan geen strandje maken'

27 Februari 2014

GroenLinks wil een stadsstrand aanleggen langs de Witte Singel. De Universiteit Leiden, eigenaar van het terrein, is tegen.

De grond waar eerst de Van der Klaauwtoren stond en de Leidse biologen gehuisvest waren, ligt nu braak. ‘Wat zou het geweldig zijn voor de buurt en de stad als dit een tijdelijk stadsstrand zou zijn’, aldus gemeenteraadslid Walter van Peijpe, initiatiefnemer van de Singelstrand-petitie. Hij roept de Universiteit Leiden op om samen met ‘gemeente, buurt en stad’ dit voorjaar een pop-up strand aan te leggen, en daar ook te komen ontspannen.

Die grond is inderdaad nog steeds van de universiteit, bevestigt universitair woordvoerder Caroline van Overbeeke. De bedoeling was om die te verkopen, om zo met terugwerkende kracht de miljoenen kostende verbouwing van de Sterrewacht te financieren. De huizenmarkt loopt echter al een paar jaar stroef. ‘We zijn nog in onderhandeling met een partij’, aldus Van Overbeeke. ‘Zolang dat zo is, gaan we geen strandje maken van de grond daar. Bovendien worden er colleges gegeven in de nabijgelegen Sterrewacht. Die onderwijsfunctie combineert slecht met een strand, onder meer vanwege geluidsoverlast. Wat ons betreft gaat het niet door.’

Voor wie het nu ontstane moeras op de hoek van de Kaiserstraat en de Singel wat somber vindt, heeft Van Overbeeke overigens wel ander goed nieuws. De universiteit is van plan om in afwachting van de bouw het terrein wat op te fleuren met beplanting. ‘Wanneer dat precies zal beginnen, kan ik niet zeggen, maar dat zal zeker niet pas volgend jaar pas zijn.’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

27 Februari 2014