Geen Commentaar: De elf leutgeboden

Silas.nl

door Marleen van Wesel

Ik heb niks tegen de haters, want die komen tenminste niet. Voor boven-de-sloters die komend weekend wél naar het zuiden afreizen: de elf leutgeboden. Carnaval lijkt namelijk anarchie, maar onder al die frappante hoofddeksels en lagen van schmink, boerenkielen en tule gaan ondoorgrondelijke mores schuil.

 • 1. Gij zult zo oostelijk mogelijk feesten. Niet alleen vanwege de nachttreinen. (Gratis tip van mijn vrienden uit Tullepetaonestad. Het laat zich raden aan welke kant van Brabant dat niet ligt.)
   
 • 2. Oké, dat was een geintje. Deze menen ze wel: (ver)kleed je goed. Dus geen raar hoedje boven een T-shirt met een malle quote. Ga all the way, maar afhankelijk van waar je feest. In sommige plaatsen, waar gelijkheid hoog in het vaandel staat, kun je niet zomaar als Roodkapje gaan. Daar bestaat de dresscode bijvoorbeeld uit boerenkielen, vitrages en andere attributen die per plaats verschillen, maar wel heel nauw luisteren. Zelfs of je de knoop van de boerenzakdoek om je nek voor of achter hoort te dragen, kan binnen enkele kilometers variëren van traditie tot doodzonde.
   
 • 3. Een poging om je meer sexy dan carnavalesk te kleden is treurig en bovendien een garantie voor een flinke verkoudheid. (Toegegeven, dat laatste is een volksfeest in deze tijd van het jaar sowieso. Maar dat het aantal ziekmeldingen onder carnavalsvierders boven de rivieren hoger ligt dan beneden, is een tikkeltje gênant.)

 • 4. Er staat géén paard op de gang. Misschien wel een sanseveria voor het raam. Verder zijn er vooral dweilorkesten en kapellen voor de muzikale omlijsting.

 • 5. Gij zult geen ‘Alááf!’ roepen. Althans, niet in plaatsen als Krabbegat, Oeteldonk en Tullepetaonestad. Wie dat toch probeert, verraadt er zich direct mee. Ook al zit er in ‘Alááf’ geen enkele ‘g’ of ‘r’.
   
 • 6. Zelfde verhaal: check vooraf of je carnaval, vastelaovend, vastenavend, etc. gaat vieren.

 • 7. Gij zult de roman Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen lezen. Laat je niet afschrikken (en ook niet uitdagen) door de gigantische hoeveelheden alcohol per bladzijde.
   
 • 8. Mocht je dat voor dit weekend niet meer voor elkaar krijgen, of ben je halverwege dit stuk beland terwijl je helemaal geen carnaval gaat vieren: toch lezen.

 • 9. Gij zult het motto in ere houden. In Kruikenstad is dat dit jaar ‘Doede dè dikkels?’; in Lampegat ‘Mijn lempke gao nie uit’ en in Ut Kielegat ‘Ut wor plakke of dweile’. Zoek zelf maar op waar dat allemaal ligt en vraag zo nodig vriendelijk aan de locals wat het betekent. In Limburg zijn motto’s overigens minder gebruikelijk en de meeste plaatsnamen worden iets minder radicaal veranderd in het plaatselijke dialect.

 • 10. Zodra je onder de rivieren de trein uitstapt geldt het volgende: nu ben jíj degene met een raar accent. Doe vooral geen New Kids na. Wij imiteren jou misschien wel, het zij zo.
   
 • 11. Gij zult eerst D’n Optocht bezoeken. Zonder gekheid een van de beste tips: in een beetje carnavalswagen of act zit minstens maanden werk van bouwclubs en carnavalsverenigingen. Het resultaat is een soort maatschappijkritische variant van de Efteling die door de stad trekt. Na D’n Optocht ben je meteen voldoende ondergedompeld in de plaatselijke tradities om je in het feestgedruis te storten.

Veel plezier! Want daar draait het voor veel zuiderlingen om: agge moar leut èt.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

'Ons Indi

Sinologie begon ooit als ‘hulpje’ van het Nederlandse koloniale beleid. Wilt …

Studentenleven

Wonen moet je toch

Afgestudeerd psychologe Caithlin van Wissen begon een bedrijfje dat studenten helpt bij …

Rubrieken

527: Cassettebandjes

In 1963, het geboortejaar van hoogleraar Design, Culture & Society Timo de Rijk …

English page