Column: Benno

Tot nu toe gaat het uitstekend met mijn inburgering in Leiden. Zeker als ik mijn ervaringen vergelijk met die van andere nieuwe Leidenaren. Neem nu Benno L. De verf op de muren van zijn nieuwe huis is nog niet droog of de hele buurt heeft zich al tegen hem gekeerd.

Op internet is een filmpje te zien waarin Benno 1000 euro heeft gekregen van het RTL-programma ‘Heel Holland Helpt’. Hij wil het geld gebruiken voor een project van een kennis in Kenia die strandwachten opleidt en zwemles geeft. Pas als je weet wat Benno gedaan heeft, besef je je hoe dubbel zijn op het eerste gezicht zo goed bedoelde hulp is. Met zijn grijze baard en vriendelijke ogen is hij niet bepaald degene die je voor je ziet bij het ‘zwembadmonster’. De man die veroordeelt is tot zes jaar cel voor het misbruiken van tientallen minderjarige gehandicapte meisjes.

Het is makkelijk om mee te gaan in de woede die een man als Benno oproept. Niemand heeft graag een pedofiel naast zich wonen. En als je dan toch een pedofiel zou moeten kiezen, dan staat een pedofiel die zich vergrepen heeft aan gehandicapte meisjes en als zwemschoolhouder ook niet bepaald probeerde om contact met kinderen te vermijden waarschijnlijk helemaal onder aan het voorkeurslijstje.

Veel lastiger is het om je te proberen in te leven zijn positie. Volgens mij kun je je eigen geaardheid niet als iets fouts opvatten. Dus ontdekken dat je op kinderen valt moet iets verschrikkelijks zijn. Net als het continue moeten onderdrukken van je verlangens. En het leed dat je veroorzaakt als je er niet in slaagt om je gevoelens te beheersen. Nooit een normaal bestaan op kunnen bouwen. Nooit kunnen zijn met degene op wie je verliefd bent.

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niet voor acceptatie van pedofilie als geaardheid naast hetero- of homoseksualiteit. Ook wil ik de daden van Benno niet bagatelliseren. Ik vind alleen dat het te makkelijk is om alle pedo’s af te schrijven als psychopaten die tegen de muur gezet zouden moeten worden, zoals Benno’s getatoeëerde buurtbewoners roepen. Hij heeft zijn straf uitgezeten en daarmee boete gedaan. Dus verdient hij weer een plek in de maatschappij.

Het mooiste zou zijn als een pedofiel zelf zou mogen kiezen waar hij gaat wonen. Dat de buurt wordt ingelicht. Opdat ouders hun kinderen kunnen waarschuwen en hij een beetje in het oog gehouden kan worden. Niet opdat er allemaal idioten voor zijn huis komen marcheren met brandende fakkels, schreeuwend dat het een gevaarlijke gek is en dood moet. Dat je gewoon voor contacten in je nieuwe stad een oproep kunt plaatsen in Mare (u kunt zich inderdaad nog steeds melden als u mij ter inburgering mee op pad wilt nemen), of een krant naar keuze. Dat je niet met allemaal gekke christenen op pad hoeft als je boodschappen wilt gaan doen, of op je motor wilt gaan rijden.

Ik zou natuurlijk liever een mooie studente als nieuwe buur krijgen, met een slaapkamer zonder gordijnen. Of een demente oude vrouw, die denkt dat ik haar kleinzoon ben en me elke dag opnieuw een tientje geeft voor m’n rapport. Maar als ik in plaats daarvan naast Benno L. zou komen te wonen, zou ik er in ieder geval mee kunnen leven.

Tim Meijer
Help filosofiestudent Tim Meijer inburgeren. Mail naar redactie@mare.leidenuniv.nl

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

'Ons Indi

Sinologie begon ooit als ‘hulpje’ van het Nederlandse koloniale beleid. Wilt …

Studentenleven

Wonen moet je toch

Afgestudeerd psychologe Caithlin van Wissen begon een bedrijfje dat studenten helpt bij …

Rubrieken

527: Cassettebandjes

In 1963, het geboortejaar van hoogleraar Design, Culture & Society Timo de Rijk …

English page