Nieuws
NVAO: 45 ondermaatse opleidingen
Vorig jaar voldeden 45 hbo- en wo-opleidingen niet aan de kwaliteitseisen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dat blijkt uit de jaarcijfers van de organisatie.
donderdag 6 februari 2014
© Bas van der Schot

In 2012 presteerden nog 29 opleidingen onvoldoende. De stijging in het aantal ondermaatse opleidingen is echter relatief, want het aantal opleidingen dat een accreditatie aanvroeg steeg flink. In 2012 werden er 399 opleidingen beoordeeld, vorig jaar waren dat er 603.

De NVAO doet om de zoveel jaar onderzoek naar de kwaliteit van opleidingen in Nederland en Vlaanderen. Worden de visitaties succesvol afgerond, dan wordt de studie geaccrediteerd. Van de 603 opleidingen die vorig jaar beoordeeld werden ontvingen zeven opleidingen het predicaat ‘excellent’, 69 opleidingen vielen in de beoordelingscategorie ‘goed’ en 479 opleidingen scoorden voldoende.

Als de visitatiecommissie problemen vaststelt, krijgen de opleidingen de mogelijkheid om een herstelplan in te dienen en verbeteringen door te voeren. Aan de Universiteit Leiden scoorde alleen de bachelor opleiding criminologie onvoldoende. Uit onderzoek door de visitatiecommissie kwam naar voren dat een te groot gedeelte van de studenten ‘onvoldoende in staat tot het zelfstandig uitvoeren van eenvoudig criminologisch onderzoek en het schrijven van een consistent onderzoeksverslag’ leek te zijn. De opleiding bevindt zich momenteel in het hersteltraject en dient voor 14 juli een aanvraag in te dienen bij het NVAO om alsnog een accreditatie te krijgen voor na 2014.

Drie opleidingen raakten hun accreditatie vorig jaar kwijt. De overheid stopt dan met het bekostigen van de opleiding en bij particuliere opleidingen worden diploma’s vanaf dat moment ongeldig verklaard. PM