Studentenleven
Frutti: 'We zijn in de kerk! Hou laag, die bal!'
Petra Meijer
donderdag 6 februari 2014
© Taco van der Eb

Tussen de laatgotische preekstoel, de fraai beschilderde gildeborden en de gigantische kroonluchters in de Leidse Pieterskerk staat een fel gekleurd springkussen. ‘We zijn hier voor de kick-off van het LUMC Kankerfonds’, zegt professor Fred Falkenburg, die het onderzoek naar een nieuwe behandelmethode tegen kanker gaat leiden. ‘Dit jaar richten we ons op onderzoek naar het “levend geneesmiddel”, waarbij we afweercellen van donoren willen gebruiken om leukemie te bestrijden. ’Ook aan de link met het springkussen, waarop straks wedstrijdjes levend tafelvoetbal gespeeld worden, is gedacht. ‘De bal moet je zien als een leukemiecel die we straks hard wegtrappen. Geef er een rotschop tegen!’

Later blijkt dat de voetballers het toch rustig aan moeten doen. ‘We zijn in een kerk, dus jullie moeten de bal goed laag houden. Er hangt daar een heel mooie kroonluchter, daar willen we hem niet hebben’, zegt de wedstrijdleiding.

Terwijl de eerste wedstrijd van start gaat, bestellen de studenten van de Medische Faculteit der Leidse Studenten (MFLS) alvast een biertje. ‘We drinken onszelf moed in’, zegt voorzitter Ernest le Roy. Niet veel later moeten de studenten het veld op om het om te nemen tegen de medewerkers van het KWF. De spelers krijgen een riem om waardoor ze met een stuk elastiek aan een grote pijp worden verbonden. De bewegingsruimte is dus beperkt.

Keeper Sander Hulsbos van de MFLS wordt meteen op de proef gesteld. Maar hij verdedigt zich kranig en als de keeper van het KWF een eigen doelpunt maakt is het hek van dam en weet de MFLS meerdere keren te scoren.

Ook het team van Minerva doet het goed. Ze nemen het op tegen het communicatieteam van het LUMC, dat voor de gelegenheid gehuld is in een wit shirt met de tekst ‘Comm maar op’. Als een van de Minervanen een dame pootje haakt reageert ze echter verontwaardigd. ‘Ik heb straks blauwe benen door jou!’

‘De meeste jongens uit ons team hebben op voetbal gezeten, maar hierbij heb je veel minder controle’, zegt Tobias Postmaa (politicologie). ‘De bal is licht, dus die vliegt alle kanten op.’ Als de bal even later door de kerk heen scheert en de goudkleurige kroonluchter op een haartje mist, houdt iedereen de adem in.

‘We hebben de afgelopen vijf jaar duizenden euro’s aan het KWF gegeven’, vertelt Minerva-bestuurslid Jacob van Notten. ‘De komende jaren willen we echter elk jaar een ander doel gaan steunen.’ De MFLS is wel voornemens om het LUMC Kankerfonds te steunen. Le Roy: ‘Het is een nieuw fonds, dus we hebben er nog niet veel voor gedaan, maar we willen in de toekomst een aantal inzamelingsacties organiseren.’

Terwijl Minerva ook het tweede rondje wint, verliest de MFLS van team ‘Bloedgoed’. ‘Jullie middenveld is zo lek als een mandje’, roept een van de spelers van het hematologieteam naar de studenten, die met bezweette voorhoofden tegen de zuilen leunen. ‘Het ging kut. We hebben een conditieprobleem’, geeft een van de studenten toe. Le Roy: ‘Ik heb denk ik wel tien kilocalorieën verbrand, tijd voor een biertje.’ Uiteindelijk gaat voetbalvereniging Oegstgeest met de beker – gemaakt van bloedbuisjes – naar huis. De kroonluchters hangen nog.