Toch wel gezocht: leraren Chinees

30 Januari 2014

Een groeiend aantal middelbare scholen wil Chinees aanbieden als examenvak. Daarom neemt de vraag naar eerstegraads docenten toe.

Dat zegt Claire Smulders, vakdidacticus Chinees aan het Leidse opleidingsinstituut ICLON. 

Vorig jaar gaf staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker groen licht voor invoering van het examenvak Chinees. Per 1 september 2015 willen tientallen middelbare scholen het vak aan gaan bieden. Een tekort aan leraren dreigt.
Dat is opmerkelijk, want eerder dit jaar kregen afgestudeerde sinologen die aan de docentenopleiding wilden beginnen nog te horen dat er geen stageplaatsen waren. Zij moesten hun opleiding aan het ICLON noodgedwongen uitstellen.
‘Het klopt dat het lastig was om opleidingswaardige stageplaatsen te regelen’, zegt Smulders. ‘Op dit moment bieden zestig middelbare scholen het vak al aan, maar dat doen zij in allerlei verschillende vormen. Een kennismakingscursus van een uurtje per week is leuk, maar niet genoeg om iemand mee op te leiden door leraar. Ook willen we dat onze studenten met zowel de onder- als bovenbouw in aanraking komen.’ Met de invoering van Chinees als examenvak zal het onderwijs daarom niet alleen unificeren, maar komt ook de lerarenopleiding in een stroomversnelling.
‘Niet alleen de groeiende invloed van China, maar ook de missie van veel scholen om hun leerlingen tot wereldburger te maken maakt het aanbieden van Chinees aantrekkelijk’, zegt Smulders. ‘Door een extra programma aan te bieden komen ze daarnaast in aanmerking voor het predicaat van ‘de excellente school’. Leerlingen vinden het bovendien erg leuk om een nieuwe taal te leren en zijn vaak zeer geïnteresseerd in het hedendaagse Chinese leven.’ PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

30 Januari 2014