'Geen haar op mijn hoofd denkt aan huurverhoging'

30 Januari 2014

De nieuwe Warmtewet heeft een paar vervelende gevolgen voor studentenhuisvesters, maar een verhoging van de huurprijzen is totaal niet aan de orde, zegt DUWO-directeur Jan Benschop.

Vorige week waarschuwde Vincent Buitenhuis, directeur van brancheorganisatie Kences, dat studentenhuisvesters zich door de nieuwe Warmtewet mogelijk genoodzaakt zouden zien om de huur van studentenkamers te verhogen. 

De Warmtewet werd ingevoerd om afnemers van stads- of blokverwarming te beschermen tegen plotselinge prijsverhogingen. Maar volgens Buitenhuis schiet de wet zijn doel voorbij. De Warmtewet beschouwt de studentenhuisvesters namelijk als warmteleverancier, terwijl zij de energie eigenlijk slechts doorleveren. Daardoor komen zij mogelijk voor extra kosten te staan omdat ze een ingewikkelde administratie bij moeten gaan houden, extra meters moeten plaatsen en studenten moeten compenseren in het geval van storing. Als die extra kosten en financiële risico’s worden doorberekend, stijgen de huurprijzen.
Benschop noemt de nieuwe wet ingewikkeld en ondoordacht. ‘Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om dan maar de huren te verhogen. Ik heb zelf twee dochters met een studentenkamer, dus ik weet dat de betaalbaarheid van de kamers altijd voorop hoort te staan.’
De studentenhuisvesters onderzoeken het bereik van de wet en de mogelijkheid om vrijstelling te krijgen. PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

30 Januari 2014