Collegegeld in 5 termijnen

30 Januari 2014

Het aantal termijnen waarin Leidse studenten hun collegegeld mogen betalen, moet verlaagd worden van tien naar vijf.

Dat stelt het college van bestuur van de Universiteit Leiden voor in het concept Regeling inschrijving, collegegeld en examengeld 2014.

De reden ligt bij de overgang op het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA, waardoor bijvoorbeeld ook alle bankrekeningnummers veranderd zijn in een IBAN. Een andere verandering is dat de storneringstermijn wordt opgerekt van dertig naar 56 dagen. Dat betekent dat betalingen nog gedurende 56 dagen teruggedraaid kunnen worden.

Momenteel wordt in zo’n geval het collegegeld bij het incasseren van de volgende termijn alsnog betaald. Bij een storneringstermijn van dertig dagen kan telkens alleen het laatst geïnde bedrag teruggedraaid of geweigerd worden. Bij een situatie van 56 dagen en tien termijnen, kan zowel het laatste als het voorlaatste bedrag gestorneerd worden. Omdat banken pas na twee weken melding maken van een niet geslaagde of teruggedraaide betaling en nieuwe incasso-opdrachten bovendien minimaal zes dagen voor de incassodatum moeten worden klaargezet, blijft er weinig tijd over voor zowel studenten als de universiteit om de betaling recht te zetten.

Daarom wil het college de tijd tussen twee termijnen groter houden dan 56 dagen, door voortaan vijf termijnen te hanteren. De meeste Nederlandse universiteiten doen dat momenteel al.
Het blijft overigens ook mogelijk om het volledige bedrag, voor komend collegejaar 1906 euro, in een keer te betalen.

Eigenlijk wilde het Leidse college in het studiejaar 2012-2013 al overstappen op vijf termijnen. Leiden kende tot die tijd twaalf termijnen en studenten die voor de zomer afstudeerden verzaakten soms bij het betalen van collegegeld voor juli en augustus.

Op verzoek van de studentenpartijen werd er toen tien termijnen van gemaakt. Bij vijf termijnen zou volgens hen het bedrag per keer aan de hoge kant zijn. Bovendien zou het collegegeld voor de zomer bij tien termijnen evengoed voor juli al betaald zijn.

Komende maandag mag de universiteitsraad ook over het huidige voorstel van vijf maanden een advies uitbrengen aan het college.
Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

30 Januari 2014