Ruimte-ijs

29 Januari 2014

In de ijle wolken tussen de sterren is het zo’n 260 graden onder nul. In die wolken ontstaan piepkleine ijsflinters van enkele tientallen molecuullagen dik. Sterrenkundigen vinden dat reuze interessant, omdat aan het oppervlak van zo’n flinter allerlei moleculen met elkaar kunnen reageren. De eindproducten van die reacties zijn stofjes als aminozuren en suikers, en kunnen mogelijk bouwstenen van leven worden.

Leidse en Groningse sterrenkundigen beschrijven in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics een onderzoek dat ze in hun laboratorium deden. De grote vraag is of ruimte-ijs poreus is: als het poreus is, is er meer oppervlak waarop de ruimtescheikunde plaats kan vinden. De aanname was altijd dat het niet poreus was, omdat licht dat van ijs met holtes afkomt er anders uitziet. Uit de proeven bleek echter dat ijs dat het ‘porositeitssignaal’ niet heeft, nog wel verder samengedrukt kan worden. Dan zou het ruimte-ijs dus ook holler kunnen zijn dan gedacht. Dan kan de ruimtechemie dus ook sneller verlopen dan gedacht.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Januari 2014