Geen Commentaar: Reserveparachute

Silas.nl

Tuurlijk, tuurlijk, uitkeringen zijn niet bedoeld om promovendi aan een paar maanden uitlooptijd te helpen. Als het al oké zou zijn om dat geld te gebruiken voor proefschriften, geef het dan direct aan de universiteiten. Scheelt iedereen een hoop ambtelijk gedoe.

In de praktijk, echter, is het een rete-handige oplossing. De professor is blij, want die krijgt zijn assistent in opleiding een paar maanden gratis. De promovendus is blij, want die hoeft geen friet uit vuilnisbakken te eten teneinde het proefschrift af te ronden. Zelfs de ambtenaar van het UWV is blij: die krijgt een moeilijk
bemiddelbare cliënt voor zijn bureau. Die cliënt moet – de eerste paar maanden, in elk geval - solliciteren naar banen op zijn of haar niveau. Die bestaan helemaal niet, want niemand zit op een net niet gepromoveerde wetenschapper te wachten. Geef je zo iemand een paar maanden uitkering, dan komt dat proefschrift af en kunnen ze aan de slag als postdoc, afhankelijk van het vakgebied. Die ambtenaar zegt vervolgens tegen zijn baas dat hij iemand aan een baan op niveau heeft geholpen, en krijgt een plusje achter zijn naam.

Zelfs de belastingbetaler die voor al deze vreugde opdraait, is beter af. Die eerste vier jaar van dat promotieonderzoek kwamen namelijk ook al uit zijn of haar zak, dan kan dat proefschrift maar beter af zijn ook. Bovendien: een bijna gepromoveerde die gedwongen hamburgers bakt, zit alleen maar in de weg van lager opgeleiden die wel een carrière in de horeca zoeken.

Het enige nadeel is dat er zo een hoop verantwoordelijkheid wordt ontweken. Veel promovendi plannen gewoon niet goed, om maar wat te noemen. Aan de kant van de begeleider zit het al helemaal niet fris. Sommige hoogleraren zijn heel goed in het binnenharken van onderzoeksgeld, maar niet in het binnenhouden van onderzoekstalent. Nergens legt een regel vast dat iemand die stelselmatig promovendi heeft laten uitlopen of ontsporen, geen nieuwe meer mag aannemen. Nergens een regel dat de professor die eerste versies maandenlang niet nakijkt, zelf maar de uitlooptijd van zijn aio’s moet ophoesten.

De extra studenten van de afgelopen jaren moeten straks allemaal stage lopen. Wie gaat hen begeleiden? De promovendi. En als die daardoor een beetje uitlopen? Maakt niet uit joh, de uitkeringspot staat klaar. Voor die WW heb je toch ook premie betaald? En zo werd het uitlopen, en het daarop volgende UWV-bezoek, bijna een normaal onderdeel van het promotietraject. Het is als een parachutespringer die zijn hoofdparachute snel in de tas frot, omdat er toch een reserveparachute is.

Bart Braun

Deel dit bericht:

Voorpagina

Gaybarantropologie

Het is de vuurdoop voor studenten antropologie: het eerste veldwerk. Mare ging mee op …

Achtergrond

Wetenschap

Verraderlijk gekwaak

Een tropische kikker kwaakt niet alleen met geluid, maar ook met waterrimpelingen …

Rubrieken

Brief: Stop met boetes

De omstreden boetes bij Rechten bewijzen dat de universiteit zich gestaag ontwikkelt tot …

English page