Exoplaneet

29 Januari 2014

Een internationaal team van sterrenkundigen, waaronder Leidenaars Tiffany Meshkat en Matthew Kenworthy, bevestigt in The Astrophysical Journal Letters de al eerder beschreven vondst van een exoplaneet. In 2013 meenden ze het ding al eerder gezien te hebben, maar door twee datasets met elkaar te vergelijken konden ze nu de onzekerheid wegnemen. Rondom de ster HD 95086 zit een joekel van een planeet, drie tot zeven keer zo zwaar als Jupiter, die op zijn beurt weer meer dan driehonderd keer zo zwaar is als de aarde. De reuzenplaneet staat relatief ver van zijn ster: 62 keer de afstand van de zon tot de aarde. Het zou goed kunnen dat er tussen die planeet en de ster nog allemaal kleine planeetjes zitten, maar dat is met de huidige telescopen niet vast te stellen, volgens de auteurs.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Januari 2014