Bittere pillen

29 Januari 2014

De mate waarin mensen bittere smaken proeven, hangt af van de leeftijd. Kinderen hebben niet zomaar een hekel aan spruitjes, die smaken ook echt anders in een kindermond. Het hangt ook af van je genen: wetenschappers hebben een aantal genvarianten op de korrel die een rol spelen bij smaak. Dat zou kunnen verklaren waarom het ene kind meer moeite heeft met groente dan een ander. Nog belangrijker: het zou kunnen helpen verklaren waarom het ene kind pertinent weigert zijn of haar medicijnen te slikken en het andere niet.

In Pharmacogenomics bekijkt een groep Leidse farmacologen de huidige stand van het genetische smaakonderzoek. Daaruit komt onder meer naar voren dat een bepaalde genvariant ervoor kan zorgen dat acesulfaam, de zoetstof die fabrikanten bij pillen doen om de bittere smaak te verbergen, zelf ook bitter over kan komen. Als we ooit toegaan naar personalized medicine, waarin mensen medicijnen krijgen die op hun unieke genetica en situatie zijn afgestemd, zou ook de smaak van een medicijn daar een rol in moeten spelen, stellen de onderzoekers voor.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

29 Januari 2014