Vroeggeboortes

Als je veel te vroeg geboren wordt, sta je achter voordat je goed en wel begonnen bent met leven. Maar hoeveel precies? Om dat te onderzoeken, volgt TNO al sinds 1983 een cohort van zo’n duizend mensen die in 1983 werden geboren. Dit waren toen baby’s van minder dan 32 weken, of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram. Een normale zwangerschap duurt veertig weken, en dan weegt het kindje een kilo of drie.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology beschrijven onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum een resultaat uit dat bevolkingsonderzoek. Toen de deelnemers 28 waren, kregen ze een vragenlijst. Uit de antwoorden bleek dat de voormalige prematuurtjes opmerkelijk minder kinderen hebben dan hun leeftijdsgenoten die wel een ‘normale’ geboorte achter de rug hadden. De vrouwen die zwanger waren geweest, hadden daarbij vaak problemen, met name vroeggeboortes.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Tegen de tering

Nu tuberculose steeds vaker resistent is tegen antibiotica, wordt het tijd voor een beter …

Studentenleven

Yoloswaggen met stenen

Een keer per jaar is het zeker grappig en zorgt het voor de nodige spanning en sensatie. …

Rubrieken

English page

Dinner for 10 billion

In 2050, there will be 9.6 billion people on earth and they will all need to be fed. The …