Promovenditelefoon

Het aantal promovendi groeit (tot jaar ruim vierduizend vorig jaar), de begeleiding blijft achter en contracten worden korter of dreigen te worden vervangen door beurzen. Om stress onder promovendi te bestrijden richtte een aantal ervaringsdeskundigen de Promovenditelefoon op.

Gitte Postel, wat is de Promovenditelefoon?
‘Het is een soort hulplijn voor promovendi. Voor praktische vragen, zoals wanneer ze willen weten waar ze de bepaalde informatie kunnen vinden, waar de manuscriptcommissie op let en bij wie ze moeten zijn wanneer ze een conflict hebben met hun hoogleraar. Zulke vragen kunnen we direct beantwoorden, voor wat lastigere vragen kunnen we de beller doorverwijzen voor een persoonlijk of telefonisch gesprek met iemand anders uit ons team. Ieder heeft zijn eigen expertise.’

Had je zelf tijdens het schrijven van je proefschrift wel even met de Promotietelefoon willen bellen?
‘Er kwamen wel dingen voorbij die niet helemaal helder waren. Op die momenten zou het wel gemakkelijk geweest zijn. Het was een behoorlijk zware tijd. Het kost veel moeite om voortdurend de motivatie te vinden om verder te gaan en het proefschrift uiteindelijk af te maken. En als het voltooid is, houden de vragen eigenlijk niet op.’

Wie zitten er nu bij de telefoon?
‘De Campus Coaches, een groep coaches die is aangesloten bij [campus]OrléoN. Dat is een soort instituut of netwerk om kennis uit te wisselen van mensen uit de universitaire wereld, het bedrijfsleven en buitenpromovendi. Het is voor iedereen die bijvoorbeeld cursussen, events of ondersteuning bij onderzoek zoekt of juist aanbiedt waarvoor op de universiteit geen plaats is. De meeste coaches hebben ook ervaring met het schrijven van een proefschrift. Ik ben bijvoorbeeld in 2006 als buitenpromovendus in Leiden gepromoveerd op Zuid-Afrikaanse literatuur.’

Kunnen jullie met veel gestelde vragen straks misschien aandacht vragen bij de politiek?
‘Jazeker, we vragen nu ook al aandacht voor bepaalde kwesties. In 2013 hebben we bijvoorbeeld de essaybundel Te slim voor de arbeidsmarkt? Een zwermonderzoek uitgebracht over je plek als promovendus op en buiten de universiteit. Overigens zijn er nog niet heel veel vragen gesteld. We zijn nog maar net in de lucht, maar de belangstelling neemt al toe.’

Waar kunnen promovendi met prangende kwesties terecht?
‘Op 0900-7438623, op maandag en dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur, op woensdag en donderdag van 15.00 tot 17.00 uur en op vrijdagavond van 17.00 tot 19.00 uur.’ MVW

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Tegen de tering

Nu tuberculose steeds vaker resistent is tegen antibiotica, wordt het tijd voor een beter …

Studentenleven

Yoloswaggen met stenen

Een keer per jaar is het zeker grappig en zorgt het voor de nodige spanning en sensatie. …

Rubrieken

English page

Dinner for 10 billion

In 2050, there will be 9.6 billion people on earth and they will all need to be fed. The …