Miljoen voor online colleges

16 Januari 2014

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil Massive Online Open Courses (moocs) in Nederland stimuleren. Daar trekt ze een miljoen euro voor uit.

In een brief aan de Tweede Kamer (.pdf) legt Bussemaker uit dat ze moocs als verrijking van het al bestaande onderwijs ziet. Welke aard die verrijking precies moet hebben, moet de toekomst nog uitwijzen. ‘Experts geven aan dat niemand echt weet waartoe de ontwikkelingen zullen leiden.’ Ook merkt ze op dat nog onduidelijk is hoe er precies geld verdiend moet worden aan moocs, en dat er nog maar weinig bewijs is dat de cursisten er echt baat bij hebben.
Dat weerhoudt haar er niet van om een miljoen euro uit te trekken voor de verdere ontwikkeling van online onderwijs. In elk geval moet er een mooc komen over Nederlands als tweede taal. Wat een universiteit of hogeschool precies moet doen om aanspraak te maken op dat potje staat niet in Bussemakers brief. Wel noemt ze drie punten waarop je kunt scoren: de reputatie van het Nederlandse hoger onderwijs, samenwerking tussen instellingen en grondige evaluatie.
De Universiteit Leiden heeft al twee moocs gegeven – over Europees recht en terrorisme – en heeft er nog zes colleges in voorbereiding. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Januari 2014