Hubble

Een internationaal onderzoeksteam met Leidse sterrenkundigen erin heeft met de Hubble en Spitzer ruimtetelescopen vier ongewoon heldere, superjonge en snel groeiende sterrenstelsels gevonden. Het gaat om stelsels van meer dan 13 miljard jaar geleden; 500 miljoen jaar na de oerknal. Hubble vond al eerder zulke vroege stelsels, maar deze zijn 10 tot 20 keer helderder.

De stelsels zijn zo helder omdat zich daar heel veel sterren vormen; de helderste doet dat ongeveer vijftig keer zo snel als onze eigen Melkwegstelsel. Vermoedelijk zijn deze stelsels ontstaan uit samensmeltingen van kleinere stelseltjes. De onderzoekers presenteerden hun ontdekking begin dit jaar op een bijeenkomst van de American Astronomical Society in het Amerikaanse Washington DC.

In de miljarden jaren sinds ze het licht uitzonden dat nu op aardse telescopen valt, zijn de stelsels vermoedelijk uitgegroeid tot het soort enorm grote elliptische sterrenstelsels die sterrenkundigen relatief dichter bij huis zien.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Tegen de tering

Nu tuberculose steeds vaker resistent is tegen antibiotica, wordt het tijd voor een beter …

Studentenleven

Yoloswaggen met stenen

Een keer per jaar is het zeker grappig en zorgt het voor de nodige spanning en sensatie. …

Rubrieken

English page

Dinner for 10 billion

In 2050, there will be 9.6 billion people on earth and they will all need to be fed. The …