'Hoezo daar tijd aan besteden?'

16 Januari 2014

Vorig jaar liet natuurkundestudent Rembrandt Donkersloot, tegenwoordig assessor van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123 nog links liggen. Dit jaar roept hij alle studenten echter op tot invullen.

Waarover stelt de Nationale Studenten Enquête vragen?
‘Over alle onderwerpen die voor studenten belangrijk zijn. Of de computers te traag zijn, of het onderwijs goed is, of er voldoende vrouwen werkzaam zijn.
‘De enquête is deze week van start gegaan en is dit jaar voor het eerst ook via je mobiele telefoon in te vullen. Dat duurt tien tot vijftien minuten, het ligt er maar net aan hoe snel je bent.’
Wat is jouw belang?
‘Ik heb geen baantje bij de NSE hoor, maar als assessor zie ik in alle lagen van de universiteit hoe belangrijk de resultaten zijn.
‘Niet alleen opleidingscommissies, maar ook het faculteitsbestuur en het college van bestuur hechten er waarde aan, hoewel de cijfers niet heel representatief zijn.
‘Slechts twintig tot dertig procent van de Leidse studenten vult de vragenlijst in, waarmee Leiden onder het landelijke gemiddelde scoort.’

Waarom hechten al die bestuurlijke lagen wél waarde aan een enquête die niet representatief is?
‘Omdat het een van de weinige bronnen is van, in principe, alle studenten. Er komen wel signalen via opleidingscommissies en studieverenigingen, maar meestal over individuele gevallen. Er is verder geen kwalitatief onderzoek.
‘Ook de jaarlijkse Elsevier-gids met de beste studies van Nederland is er grotendeels op gebaseerd.’

Waarom vinden studenten het zo onbelangrijk?
‘Ik weet het niet. Misschien is de marketing verkeerd, misschien zien studenten het als spam. Vorig jaar is de enquête eerlijk gezegd ook langs mij heengegaan.
‘Ik kreeg een mail met daarin een linkje en ik dacht: hoezo zou ik daar tijd aan besteden? Wat heb ik er zelf aan? Maar het is dé kans om iets te zeggen te hebben.’

De Nationale Studenten Enquête is nog tot 9 maart in te vullen. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Januari 2014