'Het is hier altijd netjes'

Tobias Veldkamp (20), Rechten

Huis: ’t Veertje, Utrechtse Veer 7
Bewoners: 16
Kamer: 22 m2
Betaalt: € 340, na aftrek huurtoeslag

Een studentenkamer zonder Ikea?
‘Absoluut. De barglobe komt van Marktplaats, net als de teakhouten kledingkast. De prenten boven mijn bed zijn de voorpagina’s van kranten uit 1896, ik kocht ze voor vijf euro op de rommelmarkt. De viool was van mijn overgrootvader. Ik vind het leuk om voor weinig geld mooie dingen te kopen. Op een veilingsite kocht ik een oude ansichtkaart waar ons huis op staat, en ik heb ook twee oude ansichtkaarten van “de Tent”. De zwaardjes kwam ik tegen in een winkeltje op de Bree.’

Op welk voorwerp ben je het meest trots?
‘Op mijn muziekinstrumenten en mijn bureau. Hij heeft vroeger nog bij mijn vader op zijn studentenkamer gestaan. Ik heb nu ook wijnkistjes als kast, net als hij vroeger. Dat is toch veel leuker dan een Billy.’

Wat vinden je huisgenoten van deze klassieke kamer?
‘Ze maken er soms wel grapjes over. Ik ben behoorlijk neurotisch, dus als ze me willen stangen, verplaatsen ze de dingen in mijn kamer. Het is hier altijd netjes. Als ik weg ben wordt deze kamer ook wel als bibliotheek gebruikt. Ik probeer wel eens om de netheid van mijn kamer door te voeren in de rest van het huis, maar met zestien mensen werkt dat natuurlijk niet. Mijn vriendin maakt er ook altijd grapjes over: ik kan me soms ergeren aan een handdoek op het bed of aan lege verpakkingen op het aanrecht. Gooi het dan meteen weg.’

Wat zou je doen met een cadeau dat niet bij de rest van je kamer past?
‘Dat is nog nooit voorgekomen, maar ik probeer voorwerpen die niet bij mijn kamer passen wel te verdoezelen. Mijn stereo zit verstopt onder een tafeltje en ik heb een laptophoes in de vorm van een oud boek. Die staat naast de encyclopedieën.’

Zijn er ook dingen waar je minder blij mee bent?
‘Toen ik nog aan de voorkant van het huis woonde, keek ik uit over de Herengracht. Dat uitzicht mis ik wel. Maar nu kijk ik uit op de tuin. In de zomer zitten we vaak buiten. Soms klieren we de buurmeisjes door eten over de schutting te gooien. Als ze teruggooien is het natuurlijk feest. Eén keer stond er een huilend meisje voor de deur. We hadden een meloen gegooid tijdens haar verjaardagsfeestje en er was een telefoon kapotgegaan. Dat was ook niet helemaal de bedoeling.’

Wat maakt jullie huis zo gezellig?
‘Dit huis draait om koffie. Om half tien hebben we een koffie-halfuurtje en de hele dag door wordt er koffie gezet. Bij een verse pot klinkt de bel. Bovendien heeft het huis een rijke historie. Reinier Sijpkens heeft bijvoorbeeld in deze kamer gewoond. Hij vaart in een klein bootje met een kerkorgel erop door de grachten en maakt muziek. Daarmee heeft hij allerlei prijzen gewonnen. Het schijnt dat de boot in deze kamer is gemaakt, maar niet door het trapgat paste. En een paar huizen verderop woont Buurman Piet. Hij groeide hier op toen het nog een woonhuis was. De sjaarzen brengen hem elk jaar een taart met zijn verjaardag.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Tegen de tering

Nu tuberculose steeds vaker resistent is tegen antibiotica, wordt het tijd voor een beter …

Studentenleven

Yoloswaggen met stenen

Een keer per jaar is het zeker grappig en zorgt het voor de nodige spanning en sensatie. …

Rubrieken

English page

Dinner for 10 billion

In 2050, there will be 9.6 billion people on earth and they will all need to be fed. The …