B

16 Januari 2014

De bètafaculteit en het Leids Universitair Medisch Centrum werken samen aan een apothekersopleiding.

Bestuurders van het LUMC en de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen roepen al jaren dat de twee instellingen meer moeten samenwerken, en nu komen er daadwerkelijk tekenen van samenwerking. Er komt geld om gezamenlijk onderzoeksapparatuur te kopen, en er zijn plannen voor twee gezamenlijke opleidingen. Als alles goed gaat, komt er een masteropleiding Statistical Science, waar ook de faculteit Sociale Wetenschappen bij betrokken zal zijn, en een nieuwe opleiding farmacie.
Die studie zal mensen opleiden tot apotheker, en aansluiten op de al bestaande opleiding biofarmaceutische wetenschappen. BFW-studenten zullen in het derde jaar van hun bachelor een andere afstudeerrichting kunnen kiezen, en daarna doorstromen naar een master, inclusief apothecaire co-schappen.
Hoogleraar klinische farmacie Henk-Jan Guchelaar stelde afgelopen jaar al een plan op voor de nieuwe studie. ‘Het beroep van apotheker is aan het veranderen’, legt hij uit: de apotheker wordt minder pillendraaier en meer begeleider van patiënten die medicijnen gebruiken. Vandaar een nieuwe studie, en vandaar de samenwerking tussen farmacologen en geneeskundigen. ‘Er is ook behoefte aan meer plaatsen om op te leiden tot apotheker: bij de numerus fixus in Utrecht vallen jaarlijks zo’n 100 studenten buiten de boot, terwijl er meer banen voor apothekers worden verwacht de komende twintig jaar, zeker van deze meer zorgende apothekers.’
Wanneer de opleiding van start gaat is nog onduidelijk. De besturen van universiteit en LUMC zijn enthousiast, en nu werkt Guchelaar mee aan de aanvraag van een nieuwe opleiding. ‘De startdatum hangt af van hoe snel het ministerie van Onderwijs daarover beslist. Het aanbieden van dat derde bachelorjaar in 2014-2015 zou erg ambitieus zijn. Maar we zijn ook ambitieus, dus wie weet.’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Januari 2014