'Verzekeraar zet aan tot fraude'

18 December 2013

Esther van Fenema, psychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum, betoogde in NRC Handelsblad dat nieuw beleid van zorgverzekeraars artsen soms dwingt onjuiste diagnoses te stellen.

Wat is er aan de hand?
‘Het probleem is dat de zorgverzekeraars een aantal diagnoses niet vergoeden, om de steeds maar stijgende kosten in de gezondheidszorg in te dammen. Dat systeem zorgt voor perverse prikkels.’

Wat gebeurt er dan?
‘Ik zal een voorbeeld geven: een man die een zelfmoordpoging heeft gedaan, meldt zich bij het ziekenhuis. Er kunnen verschillende oorzaken voor deze poging zijn. Depressie is er daar een van. Maar het kan ook zo zijn dat de man een hele heftige gebeurtenis, een ontslag of echtscheiding, heeft meegemaakt en heel heftig en met veel stress reageert. Dat noemen psychiaters een aanpassingsstoornis. Het probleem is dat depressie wel wordt vergoed en een aanpassingsstoornis niet. De zorgverzekeraars stellen dat de aanpassingsstoornis zo vaak voorkomt dat zij deze niet willen vergoeden. Dan komt het voor dat de diagnose voor een aanpassingsstoornis wordt veranderd in een diagnose voor depressie. Het systeem manipuleert je om iets te doen wat niet mag. Het gaat heel makkelijk maar het is een hellend vlak. Het leidt tot fraude.’

Heeft u zelf ook diagnoses aangepast om deze reden?
‘Nee, maar dan voel je je wel schuldig omdat de patiënt de rekening krijgt of het ziekenhuis niet betaald krijgt voor je verrichting. Ik vind dan ook dat ik mijn maatschappelijk verantwoordelijkheid moet nemen door dit aan de kaak te stellen.’

Eigenlijk is het valsheid in geschrifte?
‘Dat vind ik ook. Het kan grote gevolgen hebben voor arts en patiënt. Neem nu de man met de suïcidepoging. Dan blijkt bijvoorbeeld bij latere behandeling of artsenbezoek dat hij helemaal geen depressie had. Als het dan tot een tuchtzaak komt, dan ga je nat. Maar het kan ook zo zijn dat hij bijvoorbeeld door de aangepaste diagnose een verkeerde behandeling in het buitenland krijgt.’

Wat moet er veranderen?
‘De staat heeft de zorgverzekering uitbesteed aan commerciële partijen. Het is de vraag of dat een goed idee is geweest. Het lijkt me verstandig als er een denktank komt die het probleem goed onderzoekt en met oplossingen komt.’

Komt het vaak voor, denk u?
‘Dit is het topje van de ijsberg. Ik heb heel veel reacties op de brief in NRC gehad. Het komt ook voor in andere sectoren van de gezondheidszorg. Een orthopedisch chirurg liet weten dat het op zijn afdeling ook diagnoses zijn aangepast. Ook op de eerste hulp gebeurt het.’ VB
Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 December 2013