Nieuws
Vierjaarstermijn vervalt, cum laude daalt naar 8
Er komt geen verplichte geldig­heidsduur voor tentamens. En verder wordt het cum laude verlaagd van 8,5 naar 8.
donderdag 5 december 2013

Dat blijkt uit nieuwe examen- en onderwijsregelingen, die het college van bestuur heeft opgesteld.

Dit model onderwijs en examenregelingen (OERen) werd maandag in de raadsvergadering besproken.

Dat de geldigheidsduur van tentamens verdwijnt, is het gevolg van de discussie rond het wegsturen van rechtenstudenten die langer dan vier jaar over hun bachelor deden. De tentamencijfers van deze studenten vervielen na vier jaar en zij konden hun rechtenstudie niet afronden.

Minister van Onderwijs Bussemaker floot de faculteit terug. De weggestuurde studenten krijgen nog een kans.

Op bepaalde punten mogen faculteiten en opleidingen best afwijken van het model. De universiteitsraad vond echter dat Rechten teveel afwijkt en buiten haar boekje gaat. De raad wil dat alle tentamens minimaal vier jaar geldig zijn. Zo staat dat ook in huidige model OERen.

Het college wil in het nieuwe model die termijn slechts de vier jaar adviseren. Afwijken moet mogelijk zijn, bijvoorbeeld als bepaalde kennis na vier jaar niet meer up-to-date is. Willen faculteiten en opleidingen echter van dit advies afwijken dan is er toestemming van het college nodig.

‘In de praktijk passen de faculteiten het kader van het college aan en dat is niet de bedoeling’, zei Sven Balfoort van personeelspartij Universitair Belang tijdens de raadsvergadering. ‘Het is goed dat het college controleert bij afwijkingen. Nog beter is als de raad een rol krijgt in de controle. We willen er niet achteraf achter komen dat er iets gewijzigd is.’

Het college van bestuur stelt de norm voor het cum laude bij van gemiddeld een 8,5 naar een 8. De reden hiervoor is dat bij concurrerende universiteiten het cum laude op een 8 ligt. Leidse studenten die het minstens zo goed doen, zijn in het nadeel bij werkgevers.

Extra eisen zijn er wel. Bijvoorbeeld alle vakken dienen minstens met een 7 te zijn afgerond. Voor de raad is dat wel een probleem. ‘Een goede student kan door ziekte of iets dergelijks een keer een zes halen’, zei Cynthia Pullen van studentenpartij BeP. ‘Een cum laude is niet meer mogelijk dan. Terwijl het gemiddelde van deze student mogelijk hoger ligt dan een 8.’ De raad pleit er ook voor een landelijke cum laude regeling. De Vereniging van Universiteiten moet dat regelen. VB