Nieuws
Universiteit is financieel gezond
De universiteit is financieel gezond en dat blijft de komende jaren ook zo. Dat blijkt uit de begroting voor de periode 2014-2017.
woensdag 27 november 2013

Voor dit jaar wordt er op een positief resultaat van 13,7 miljoen euro gerekend. Volgend jaar is er een plus van 10,6 miljoen begroot.

Daarna blijft de universiteit zwarte cijfers schrijven. In 2015 wordt een positief resultaat verwacht van 7,4 miljoen euro. In 2016 is dat 2 miljoen en een jaar later stijgt dat weer naar 4 miljoen. De daling heeft onder meer te maken met de bekostiging van de bouw van het bètacomplex.

De positieve resultaten zijn mede het gevolg van forse bezuinigingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd. Zo leveren alle faculteiten en ondersteunende diensten al sinds 2012 flink in. De investeringen in huisvesting zorgen voor een negatieve kasstroom in de komende jaren. Maar de universiteit heeft voldoende geld om dit op te vangen.

De behaalde positieve resultaten in de afgelopen jaren worden benut om de in 2007 en 2008 gedaalde vermogenspositie aan te vullen. Verder investeert de universiteit veel geld in onderwijsvernieuwing. De faculteiten krijgen de komende vier jaar 6,45 miljoen euro om te voldoen aan de prestatieafspraken die zijn gemaakt met het ministerie van onderwijs. Het realiseren van de prestatieafspraken is uit financieel oogpunt uitermate belangrijk. Als er niet wordt voldaan aan de eisen van het ministerie krijgt de universiteit minder geld.

De universiteit verwelkomde dit collegejaar een recordaantal eerstejaars. Rond de 5.200 studenten zijn ingestroomd in de diverse bachelor opleidingen. De universiteit vergrootte haar marktaandeel en krijgt daarom ook meer geld van het ministerie. Het totaal aantal studenten is uitgekomen op 23.000. In 2017 wordt het totaal aantal studenten op meer dan 25.000 ingeschat. In de begroting wordt er van uitgegaan dat de aanwas eerstejaars bachelors de komende jaren stabiliseert rond de 4800. VB