Mensenschedels

27 November 2013

Het Turkana-bekken in Kenia is de vindplaats van een relatief groot aantal resten van de allereerste mensensoorten. Het meeste wat we weten over onze voorouders, weten we dankzij vondsten die daar zijn gedaan. De Leidse archeologe José Joordens is eerste auteur van een artikel in het Journal of Human Evolution dat nader ingaat op een deel van die vondsten. Met een combinatie van verschillende technieken konden de auteurs de leeftijd van de fossielen nauwkeurig dateren: de meesten blijken wat ouder te zijn dan tot nu toe werd gedacht. Een van de resten, een dijbeen, is daardoor zelfs gepromoveerd tot oudste stukje Homo erectus dat tot ooit gevonden is: het is bijna twee miljoen jaar oud. Als het tenminste van die soort is: Joordens en co zijn daar minder van overtuigd dan de mensen die dat bot gevonden hadden.

Deel dit bericht: