Nieuws
Lichttherapie
woensdag 27 november 2013

Mensen met depressies kunnen er baat bij hebben om regelmatig in een felle lamp te staren. Je zou denken dat niets zo deprimerend is als de gedachte dat je hersenen zich door wat licht laten opvrolijken, maar dat valt dus reuze mee. Het is ook nog eens goedkoop en je hoeft er geen pillen voor in je lichaam te stoppen.

Traditioneel krijgen vooral mensen met een winterdepressie een lichtbakbehandeling, maar de grote vraag is of het even goed werkt bij andere soorten depressies.

Om eens voorzichtig met dat idee te spelen deden psychologen van de Universiteit Leiden en van GGZ-organisatie Parnassia een proefje met 48 depressie-patiënten. Die splitsten ze op in twee groepen: een ‘melancholische’ groep die minder at, minder sliep en uitgedoofde stemmingen, en een andere groep met de wat atypischer tegenovergestelde symptomen. Ze kregen allemaal elke ochtend lichttherapie, beide groepen gingen erop vooruit en als er nou ook nog een controlegroep was geweest, had je kunnen zeggen of het één iets met het ander te maken heeft. In elk geval lijkt het erop dat de lampenaanpak geen onderscheid maakt tussen verschillende vormen van depressiviteit, concluderen de onderzoekers in het Journal of Affective Disorders.