Kamervragen: 'Hier heb ik rust en ruimte'

Melissa de Visser (22), Nederlands

Taco van der Eb

Huis: Kramsvogelerf 22, Voorschoten
Bewoner: 1
Kamer: 35 m2
Betaalt: €495

Voorschoten, hoe kom je daar terecht?
‘Eerst woonde ik bij een hospita in Katwijk. Dat was met vier studenten. Het was maar dertien vierkante meter en we moesten een keuken delen. Na tweeënhalf jaar op de wachtlijst van Woonzicht te hebben gestaan, kon ik deze studio in Voorschoten krijgen. Hier had ik alles voor mezelf.’

Heb je wel in Leiden gewoond?
‘Nee, ik heb een paar keer gehospiteerd. Maar dat was niets voor mij. Ik houd niet zo van een keuring voor een nieuwe huisgenoot. Ik wilde meer ruimte voor mezelf. Het is hier groot en lekker licht.’

Trekt het niet om in de stad te wonen?
‘Ik heb niet zoveel met de stad. Het heeft ook te maken waar ik ben opgegroeid. Ik heb in een nieuwbouwwijk in Enkhuizen gewoond. Dus ik houd van rust en ruimte. Die vind ik hier in Voorschoten. Ik woon maar een kilometertje van de Vlietlanden af. Je kunt daar wandelen en klimmen. Het is heel mooi daar.’

Er liggen ook hoepels op de vloer. Doe je daar wat mee?
‘Ik doe aan acrobatiek en hoepelen. Na een cursus bij het sportcentrum ben ik gaan kijken wat ik daar mee kon doen. Nu oefen ik iedere dag. Ik kan al met vijf hoepels tegelijk, maar wil ze meer onder controle krijgen.’

Want het gaat niet altijd goed?
‘Ik heb een keer een van die lampjes boven de tafel stuk gegooid toen ik aan het hoepelen was. En de lamp aan het plafond heb ik ook een keer goed geraakt.’

En die grote bal, waar is die voor?
‘Die gebruik ik voor stretchoefeningen. Dat is goed voor je buikspieren. Het is een soort yoga. Dat is lekker om te doen. Je wordt er soepel van.’

En je gaat iedere keer met de fiets naar Leiden?
‘Ja, dat vind ik echt niet erg. Het is maar twintig minuten fietsen. In Katwijk was het nog dertig minuten. Binnendoor ben je er zo.’

Is het niet eenzaam?
‘Sommigen hebben het nodig om met het studentenhuis te eten en uit te gaan. Dat heb ik minder. Ik ben wel graag alleen.
‘Maar ik spreek ook dingen af met mensen in Leiden. Zij komen ook wel een hapje bij mij eten. En mijn oma woont nog in de stad. Zij komt ook bij mij langs.’

Mis je hier wel wat?
‘Het is hier heel fijn wonen. We hebben hier alle voorzieningen. Maar bij een volgend appartement zou ik een tuintje of balkonnetje willen. Dan kan ik zomers buiten zitten. Maar ik zie me hier niet snel vertrekken.’

Je hebt het over ‘we’. Het klinkt alsof Voorschoten je tweede huis is.
‘Ja dat voelt wel zo. Dat had ik na een jaar ook niet verwacht. Het is een mooie plek en een gezellig dorp. Ik woon hier met heel veel plezier.’

Door Sybren Eppinga

Deel dit bericht:

Voorpagina

De geneeskunde is ziek

‘De geneeskunde is ziek’, aldus de Britse schrijver-epidemioloog Ben Goldacre …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

English page