Nieuw: genderneutraal plassen

21 November 2013

Vorige week vrijdag openden de Jonge Democraten (D66) een genderneutraal toilet op Leiden Centraal.

Aanleiding voor de actie is de wet die sinds 1 november in Duitsland van kracht is, waarin is vastgelegd dat ouders van kinderen die worden geboren als man noch vrouw niet meer hoeven te kiezen tussen beide geslachten maar een derde mogelijkheid kunnen aankruisen. De Jonge Democraten hopen dat Nederland de wet uit Duitsland overneemt.

Tessa Lansbergen (19, rechten en bestuurskunde): ‘In Nederland moet je aangeven of je man of vrouw bent. Maar er zijn ook transgenders die zich man noch vrouw voelen, en interseksuelen - één op de tweeduizend - die geen mannelijk of vrouwelijk geslacht hebben. Wij staan voor diversiteit en keuzevrijheid en vinden dat je door de overheid niet in een hokje gestopt moet worden.’
Luck van Leeuwen (19, Nederlands), die onder onder toeziend oog van NS-personeel de het speciale wc-bordje aan de muur hing: ‘Wij willen ouders van interseksuele baby’s de kans geven hun kind een genderneutraal geslacht toe te kennen. Scheiden in de samenleving gebeurt ook op het toilet. Maar wat als je je geen man of vrouw voelt? Nu worden baby’s mishandeld door artsen om er maar een man of vrouw van te maken, terwijl deze mensen zich op latere leeftijd een lappendeken vol littekens voelen. Kies zelf wie je bent!’
Inmiddels is ook in Nijmegen, Den Haag en Breda een gender-neutrale wc geopend. Volgens Van Leeuwen is de doelgroep blij. ‘Ik heb bericht gehad van transgenders en ze vinden het fantastisch.’ SVL

Deel dit bericht: