Leiden licht het best voor

21 November 2013

De Universiteit Leiden is het best in juist informeren van aankomend studenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbbond (LSVb).

Leiden is volgens de vakbond een uitzondering. Veel toekomstige eerstejaars krijgen namelijk te weinig adequate informatie over het onderwijs op hogescholen en universiteiten.

Goede voorlichting is noodzaak volgens LSVb-voorzitter Jorien Janssen. ‘Er komt veel druk bij studenten te liggen om snel af te studeren. Dan is het maken van een goede keuze heel belangrijk. Daar hoort volledige informatie bij.’
In het totaal is naar 141 brochures gekeken van zeven verschillende bacheloropleidingen van elf universiteiten en zes verschillende hbo-bachelors van 26 hogescholen gekeken. De Leidse informatiefolders van psychologie en rechten staan boven aan in de top-15. ‘Leiden is vrij volledig in haar informatie. Zo meldt tweederde van de onderzochte opleidingen hoe groot de werkgroepen zijn. Bij anderen gebeurt dat niet.’
De vakbond vergeleek enkele claims van opleidingen met de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête en oordelen van accreditatieorganisatie NVAO. Deze komen vaak niet overeen. ‘Veel informatie ontbreekt en is niet objectief. Toekomstige studenten hebben zo geen goed zicht op de inhoud van een opleiding.’
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil onder andere dat jongeren zich voor 1 mei 2014 inschrijven voor hun nieuwe opleiding. Op dezelfde datum zijn opleidingen verplicht om objectieve en vergelijkbare informatie in hun voorlichtingsfolders te zetten. Janssen: ‘Het is eigenlijk te laat. Maar hopelijk doet het goede voorbeeld van Leiden volgen.’ SE

Deel dit bericht: