Geen prijs voor vrouw-zijn

Archeologieprofessor ziet onderscheiding als kroon op carri

Marc de Haan

door Sybren Eppinga

Vandaag krijgt archeologe Corinne Hofman de Merianprijs voor vrouwelijke wetenschappers. ‘Ik ben geen Boulevard-professor’

‘Ik zie het zelf niet zozeer als een prijs voor mijn vrouw zijn, maar één als kroon op mijn carrière’, zegt Corinne Hofman, hoogleraar Caribische archeologie. ‘Maar ergens ben ik wel benieuwd of ik de prijs had gekregen als mannen en vrouwen mochten meedingen.’

Vandaag neemt ze bij de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Merianprijs voor vrouwelijke wetenschappers in ontvangst. Met de prijs is een bedrag van 50 duizend euro gemoeid. Dat geld wil ze inzetten voor vrouwelijke wetenschappers in de Cariben. ‘Op de Dominicaanse Republiek ken ik een vrouwelijke directeur van een privémuseum. Voor haar is het belangrijk om doctor te worden en haar mogelijkheden te vergroten. Verder spot ik andere talentvolle vrouwen die mee kunnen doen aan mijn onderzoek.’

Vanaf de jaren ‘80 houdt Hofman zich al bezig met het gebied en heeft zij een onderzoeksgroep opgebouwd. ‘Het onderzoek aan de universiteit Leiden staat wereldwijd op nummer één, zeker als het gaat om de inheemse geschiedenis van de Amerika’s.’ Vorig jaar ontving ze een beurs van 15 miljoen euro om onderzoek te doen naar de oorspronkelijke indiaanse bevolking op de Cariben, het Nexus 1492-project.

De Caribische geschiedenis begint vaak bij de komst van Columbus in 1492. ‘Maar er is nog zoveel te vertellen. De geschiedenis van het gebied werd overschaduwd door de ontdekkingen van de Maya’s, Azteken en Inca’s.’
De huidige bevolking kent nog steeds tradities die voortkomen uit de oorspronkelijke indiaanse bevolking. ‘Zo bouwen enkele gemeenschappen in de Dominicaanse Republiek hun huizen nog op traditionele indiaanse wijze, maar zonder dat te weten. Voor velen begint de geschiedenis pas in 1492.’

Voor haar onderzoek is veel belangstelling op de eilanden, zegt ze. ‘Er komen veel mensen op ons af. Wij graven op publieke plekken zoals het strand. Ik hoor bijvoorbeeld van taxichauffeurs dat zij nu nieuwe verhalen te vertellen hebben.’

In januari vertrekt de eerste groep Nexus-onderzoekers naar de Cariben. ‘Naast het graven is er ook altijd vertier, zoals feestjes. Vaak plakken studenten er ook nog een paar weken vakantie aan vast.’ Maar het verhaal dat Amy Winehouse tijdens een veldcampagne op haar verzoek een optreden heeft verzorgd wil zij niet bevestigen.

RTL Boulevard heeft destijds ook gebeld. Ik wil best wat over mijn onderzoek vertellen, maar over de bezoekers zeg ik niets. Ik ben geen Boulevard-professor.’

Naast professor is zij decaan van de Faculteit der Archeologie en lid van de Nederlandse UNESCO-commissie. ‘Ik sta vroeg op. Als ik om zeven uur aan de koffie zit, heb ik nog anderhalf uur om mijn mails te beantwoorden. In het Nexus-project heb ik een persoonlijke assistent die mijn agenda’s bijhoudt. Daarnaast moet je weten aan wie je wat kan delegeren.’

Bij de uitreiking van de Merianprijs zal de laureate nog ingaan op de positie van de vrouw, verklapt ze. ‘Ik kijk als eerste naar talent, maar het is belangrijk om rekening te houden met gelijkheid en de mogelijkheden voor vrouwen.’ Op landelijk niveau is het volgens Hofman nogal bedroevend gesteld met vrouwen op hoge posities. ‘Nederland stond vorig jaar in Europa vierde van onder. Daarom vind ik het goed dat dit soort prijzen bestaan.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Vroegah bestaat niet

Was vroeger alles beter? Historicus Diederick Klein Kranenburg trok naar de Haagse …

Achtergrond

Ingrijpen waar nodig

‘Het is niet gemakkelijk om van academicus politicus te worden’, weet …

Wetenschap

Rubrieken

527: Prijswaarheid

Vrijdag is de tweede Leidse Tedx, een conferentie waar allerlei sprekers korte praatjes …

English page

"I cried my eyes out"

Sheryl Lynn Baas, a student of Cultural Anthropology, has asked the university to help …