Clubje: 'Meteen die tafels claimen'

Het Breakfast-at-the-Hema-gilde

Marc de Haan

Cathy Schrijner (22, pedagogische wetenschappen): ‘De 1-euro-ontbijtjes van de Hema zijn makkelijk en goedkoop. Ik woon om de hoek, maar het is niet echt gezellig om hier in je eentje te gaan zitten. Daarom heb ik het Breakfast-at-the-Hema-gilde opgericht. Om de week gaan we samen ontbijten.’

Annemieke Stolk (19, Nederlands en Engels): ‘Gilden zijn clubjes studenten met een gedeelde interesse en staan los van de verenigingsactiviteiten en commissies. Zo hebben we bij Prometheus onder andere een blues- en jazzgilde, een theegilde, een cabaretgilde, een spelletjesgilde en een moeilijkeboekengilde. Het is heel vrijblijvend: je komt langs als je daar zin in hebt. Je hoeft je alleen aan te melden bij de voorzitter van het gilde.’

Fons van der Linden (27, promovendus rechten): ‘Het gildenlandschap is daarom heel beweeglijk en verandert mee met de leden. Het oprichten is ook vrij gemakkelijk. Je hoeft bijvoorbeeld geen statuten te schrijven. Maar het is wel handig als andere mensen je interesse delen. Zo was er ooit het Frank Zappa-gilde, dat uit één jongen bestond die regelmatig naar Frank Zappa luisterde op zijn studentenkamer. Dat is niet helemaal de bedoeling.’

Schrijner: ‘Maar het ontbijten bij de Hema is gelukkig best populair.’

Daniëlle Evenblij (20, psychologie): ‘En niet alleen bij studenten. Eén van de eerste keren kwamen we hier om iets voor tienen binnen. Toen konden we nergens meer zitten. Een beginnersfout.’

Schrijner: ‘Tegenwoordig verzamelen we om negen uur en lopen we in een keer door naar boven om tafels te claimen.’

Van der Linden: ‘Het ontbijt is best lekker en kost natuurlijk maar een euro, dus met de prijskwaliteitverhouding zit het in ieder geval goed. Het croissantje is mijn favoriet.’

Anna Visser (25, afgestudeerd in geschiedenis): ‘En je krijgt een ei.’

Van der Linden: ‘Het is niet echt gezond, maar ik neem er altijd sinaasappelsap bij voor de vezels.’

Schrijner: ‘Vroeger kreeg je er ook spek bij, maar dat hebben ze eruit gehaald. Voor sommigen was dat wel een harde klap.’

Freek van Vliet (19, Nederlands): ‘Volgens mij zijn er ook mensen die hier elke dag ontbijten. Ik kwam hier vaak tijdens de El Cid en zag elke dag dezelfde gezichten.’

Gerard Spaans (18, wiskunde): ‘Ik hoorde gisteravond pas over dit gilde en besloot spontaan aan te haken. Normaal gesproken heb ik elke dag om negen uur college, dus ik kan eigenlijk nooit mee. Maar vandaag heb ik collegevrij. Afgelopen weekend heb ik net een nieuw gilde opgericht: College-met-een-Promethaan. Als je vrij bent van college kan je een oproepje plaatsen om met iemand anders mee naar college te gaan.’

Marianne de Heer Kloots (19, taalwetenschap): ‘Zo gaat Gerard straks als wiskundige mee naar mijn college “Klanken van de wereld”.’

Schrijner: ‘Het gilde is geïnspireerd op Breakfast at Tiffany’s. Daarom willen we nog een keer in galakleding gaan ontbijten. In een little black dress en met zonnebril op ontbijten in de Hema, dat moet een leuke ervaring zijn.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Vroegah bestaat niet

Was vroeger alles beter? Historicus Diederick Klein Kranenburg trok naar de Haagse …

Achtergrond

Ingrijpen waar nodig

‘Het is niet gemakkelijk om van academicus politicus te worden’, weet …

Wetenschap

Rubrieken

527: Prijswaarheid

Vrijdag is de tweede Leidse Tedx, een conferentie waar allerlei sprekers korte praatjes …

English page

"I cried my eyes out"

Sheryl Lynn Baas, a student of Cultural Anthropology, has asked the university to help …