Nieuws
Leidse archeologen ontlopen de crisis
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker onderschrijft in een brief aan de Tweede Kamer de kaalslag in de archeologiesector. Ondanks de crisis kunnen archeologiestudenten in Leiden blijven graven.
donderdag 14 november 2013

De faculteit Archeologie heeft volgens oud-decaan Willem Willems op dit moment weinig last van de problemen die spelen in de sector. ‘Wij kunnen studenten op het terrein bij Corpus genoeg graafwerkzaamheden laten uitvoeren.’ De minister meldt naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘als er weinig gebouwd wordt, dan heeft dat direct invloed op de archeologie’.

Sander Weysters, directeur van archeologisch bedrijf Archol, merkt meer van de gevolgen van de crisis. Het bedrijf is gelieerd aan de universiteit. Het ligt niet zozeer aan de hoeveelheid graafwerkzaamheden die het bedrijf uitvoert.

‘Het is niet dat wij minder projecten hebben. Ze zijn eerder kleiner qua omvang.’ Per jaar voeren ongeveer tien studenten werkzaamheden uit voor Archol. ‘Studenten zullen wel moeten kijken naar ontwikkelingen en mogelijkheden voor archeologisch onderzoek in het buitenland’, zegt Weysters.

Willems ziet wel een teruggang van de werkgelegenheid in Nederland. ‘Maar voor de instroom van nieuwe studenten in Leiden heeft het tot nu toe nog geen gevolgen. De faculteit heeft de koers ook verlegt naar een sterkere internationalisering. We hebben veel buitenlandse masterstudenten die na het behalen van diploma terugkeren naar hun eigen land.’ SE