Nieuws
Anti-vetstof
woensdag 13 november 2013

De reden dat je high kan worden van wiet is dat er in je eigen lichaam stofjes zitten die lijken op de werkzame stof THC. Om met die stofjes te kunnen werken heeft je lichaam moleculaire aangrijpingspunten, zogeheten receptoren, en daar past de hennepstof ook in.

Een van die lichaamseigen THC-achtige stofjes heet 2-AG. Het wordt aangemaakt door een eiwit met de poëtische naam diacylglycerol lipase-α.

Mensen die stoned zijn, willen nog wel eens in vreetbuien vervallen, en op een vergelijkbare manier is ook het 2-AG betrokken bij eetgedrag. Dus als je een middel kan ontwerpen dat dat stofje, of het producerende eiwit kan blokkeren, heb je een potentiële dieetpil in handen.

Leidse chemici hebben met behulp van computermodellen van het eiwit een middel ontworpen dat het eiwit blokkeert. Het werkt nog ook: het stofje reageert wel met een extract van gewone muizenhersens, maar niet met de hersens van speciale muizen die geen diacylglycerol lipase-α aan kunnen maken. Het ontwikkelde middel is ook nog eens chemisch stabiel en geschikt om verder mee te knutselen, aldus de onderzoekers in Angewandte Chemie.